2022. június 30. csütörtök
Pál

Borzalmas iszaplavina sodort el 80 házat Japánban

2021. július 6., 11:00
Borzalmas iszaplavina sodort el 80 házat Japánban

Japánban, Atami üdülővárosában nagyon sokan keresnek némi kikapcsolódást. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen a város a tengerparton fekszik, fenséges hegyek ölelésében, vagyis a tenger lábainál, de zöldellő lejtők között. Termálforrásokkal is rendelkezik, minden ideális a pihenéshez. 

kép: thesaxon.org

A közelben két nagyobb beruházás is zajlik, egy napelemparkot telepítenek, illetve a közeli folyón egy gátat építettek, mely az áradást hivatott meggátolni. Ez utóbbira pedig szükség is van, hiszen Japánban a bőséges csapadék a tengerről érkező időjárási rendszerek miatt egyáltalán nem ritka jelenség. 

kép: EPA

Ezúttal is ez okozta a gondot. Atami városára ugyanis 48 óra alatt több eső hullott, mint egész július hónapban. Szombaton, vagyis július 3-án ennek meg is lett a böjtje, méghozzá egy gigantikus iszaplavina formájában. A földcsuszamlás legalább 80 házat és számtalan autót sodort el. Két halálos áldozata már biztosan van az eseménynek, eddig 23 túlélőt találtak a mentőalakulatok, de legalább 80 embert még most is keresnek. 

kép: marketresearchtelecast.com

 

 

A földcsuszamlás kialakulása sajnos nem volt olyan meglepő, a mértéke azonban igen. A hegy lejtőjén főleg vulkanikus talaj található, mely a sok eső hatására elfolyósodik. Az eső mennyisége pedig már önmagában is elegendő lenne ehhez, de a helyi média értesülései szerint más is közrejátszott a tragédia kialakulásában. 

A gát, mely az áradás ellen lett építve nem bírta az irdatlan mennyiségű csapadékot, és összeomlott, emiatt pedig a víz és a sár cunami-szerűen öntötte el a települést, szinte legyalulva a terepet. 

kép: voiceofworld.biz

lead kép: voiceofworld.biz

 

Ezek is érdekelhetnek