2022. december 1. csütörtök
Elza

Biden megígérte, hogy az USA 2030-ra 50%-kal vesz vissza károsanyag-kibocsátásából

2021. május 2., 11:00
Biden megígérte, hogy az USA 2030-ra 50%-kal vesz vissza károsanyag-kibocsátásából

Biden ígérte, hogy lépéseket tesz a klímakatasztrófa megállításáért, és nem is tétlenkedik. Most egy mini klímacsúcsot is összehívott a Glasgow-i tényleges klímacsúcs előtt, ahol 40 ország képviseltette magát. 

Célok 

Igen, ez az a kis klímacsúcs, mely előtt Bolsanaro brazil elnök megígérte, hogy különös figyelmet szentel az esőerdők védelmének, és 2030-ra megállítja az illegális kitermelést - ehhez képes szépen megvágta a környezetvédelemre fordítható kiadásokat, így a “vállalása” teljesíthetetlen. 

kép: David McNew—Getty Images

Biden sem tétlenkedett. Tudjuk, hogy az USA célja, hogy 2050-re klíma-semleges legyen. Ez nem kis teljesítmény lenne a részéről, hiszen az elmúlt években a Trump kormányzat elég erősen a másik irányba igyekezett elmozdulni, komoly erőfeszítésekkel segíteni a fosszilis energiahordozók térnyerését. A mostani vezetés azonban igyekszik kiköszörülni a hibát, és az elnök bejelentette, hogy 2030-ra 50%-kal csökkentik az ország co2 kibocsátását. 

 

Tényleg? 

Hogy a vállalás mennyire lesz kivitelezhető, az azért még kérdés. Trump támogatottsága továbbra is igen nagy, és bár most a Biden érában valószínűleg komoly lépések születnek majd a környezetvédelem terén, az elnöknek 4 év áll rendelkezésére, hogy bebetonozza terveit. Illetve még ennyi sem, hiszen a választásokra itt is gyúrni kell. Ha pedig Trump, vagy elképzelései visszatérnek, akkor a 2030-as céldátum elszáll a levegőben. 

kép: sustainability-times.com

Ez azonban hatalmas probléma lenne, hiszen az USA most kézzel lábbal (pénzzel és ráhatással) igyekszik meggyőzni a világ legnagyobb gazdasági hatalmait, hogy köteleződjenek el véglegesen és egyértelműen a klímaválság megfelelő és ami fontos, gyors kezelése mellett. A cél, hogy a felmelegedés mértéke az iparosodás előtti időkhöz képes 1.5°C-ban maximalizálódjon. Ehhez azonban minden hatalmára szüksége lesz az USA-nak is, amit szerencsére nem agresszióval igyekszik megoldani. Olyan gazdasági modelleket dolgoznak ki, melyek nem csak fenntarthatóak és környezetbarátak, hanem több munkahelyet is eredményeznek, azaz a Föld és a társadalom számára is win-win pozíciót hoznak létre. 

lead kép: CC0 Public Domain

Ezek is érdekelhetnek