2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Bolsanaro ígéretet tett, hogy megállítja az illegális fakitermelést 2030-ig

2021. április 25., 11:00
Bolsanaro ígéretet tett, hogy megállítja az illegális fakitermelést 2030-ig

Jair Bolsanaro brazil elnök megválasztásának egyik fő oka az volt, hogy a szegény réteget támogatandó, megígérte, hogy lazítani fog az esőerdők védelmén. Ezt meg is tette, aminek következtében elnöksége kezdete óta 16%-kal nőtt az illegális kitermelés az Amazonas-medencében, ami tragikus hír. 

Merre tovább? 

Bolsanaro nagy példaképe és politikájának egyik barátja a volt amerikai elnök, Trump. Ő azonban elbukta a választásokat, és Biden egészen más irányt követ. És bár az amerikai gazdaság sok pofont szenvedett el az utóbbi időben, valamint fog is a közeljövőben, ettől még hatalmas hatással van a világ politikájának alakulására is. 

kép: ndtv.com

Biden egy több ezermilliárdos program keretében igyekszik tenni azért, hogy országa ne csak betartsa a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit, hanem hatékony, környezettudatos és fenntartható gazdaságot építsen ki. Bár tény, hogy bőven lenne mit javítani az elképzeléseken, legalább elindult a folyamat. 

 

Brazília 

Nincs mit tenni, ha a legnagyobbak valóban a környezettudatosság felé fordulnak, akkor lépni kell mindenki másnak is, ellenkező esetben a barátaik rokonszenve csökkenni fog, és gazdasági hátányba is kerülhetnek. Bolsanaro számára sem nagyon kínálkozik más megoldás, mint hogy a klímacélok felé tegyen lépéseket. Ennek megfelelően levelet is írt Bidennek, még a klímacsúcs előtt, melyben ígéretet tett arra, hogy országa 2030-ra megállítja az illegális fakitermelést az Amazonas-medence brazil területein. 

kép: Reuters

Erre meg is van az esély - legalábbis a politikai akarat – mivel a brazil kormány elfogadott egy tervet, mely az esőerdők védelméről szól. Bár messze nem ez az első elfogadott terv a témában, ám ez az első, mely konkrét cselekvési terveket és célszámokat is megfogalmaz, azaz nem csak egy homályos rizsa annak érdekében, hogy elhiggyék, foglalkozik az ország a kérdéssel. 

Brazília fellépése az Amazonas-medence túlélése szempontjából kiemelten fontos, több szempontból is. Egyrészt a legfontosabb, hogy a világ leghatalmasabb esőerdejének a legnagyobb része ehhez  az országhoz tartozik, vagyis a lépések nagyban befolyásolják az erdőség túlélését - ezzel pedig a klímakatasztrófa elleni fellépés hatékonyságát is. Másrészt a kisebb országok is nyomás alá kerülnek, hogy területeiken szorítsák vissza az erdőség kitermelését 

lead kép: FG Trade - Getty

Ezek is érdekelhetnek