2022. december 9. péntek
Natália

Azért nem csak előnyei vannak a Home Office-nak

2020. június 21., 08:00
Azért nem csak előnyei vannak a Home Office-nak

pandémia egy mostohán kezelt lehetőséget hozott előtérbe, ez pedig nem más, mint a távmunka. Az otthoni munkavégzésnek számos előnye van, de nem lenne fair, ha nem számolnánk a hátrányokkal is, mivel azokból is akad. De vajon összességében jót tenne nekünk, ha végül a többség így tudna dolgozni? 

Előnyök 

Az biztos, hogy járványügyi szempontból a lehető legjobb megoldás, ha nem zsúfolunk össze egy rakás embert egy viszonylag kis helyre. Az is biztos, hogy az emberek nyugodtabban képesek otthonról dolgozni, már persze abban az esetben, ha az iskolák és óvodák a megszokott rendben működnek. 

Mindenképpen előny, hogy nem kell ingázni. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) adatai alapján most nagyon jól látszik, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátása 53%-ban a munkavégzéshez kapcsolódik, és ennek jelentős hányadát adják az ingázók. Igaz, az otthoni munkával emelkedik a szállítást végzők száma, de még így is jelentősen pozitív a mérleg. 

A hulladékképzés is csökken, hiszen az emberek nem vesznek csomagolt szendvicseket az irodában, kevesebb wc papírt használnak otthon, és összességében jobban figyelnek a környezettudatosságra, amikor a saját otthonukban vannak. 

Hátrány 

Az otthoni munkavégzés a szociális kapcsolatokra nincsen túl jó hatással. Igaz, ha nincsen járvány, akkor a munka után szabadon lehet találkozni a barátokkal, de a párkapcsolatok egy jelentős hányada munkahelyi szerelem, és erről nem szabad megfeledkezni. 

kép: economictimes.indiatimes.com

Bár a home office feleslegessé teszi az irodák fenntartását, mégsem csökken jelentősen az energiafelhasználás. Ennek oka, hogy az irodák jellemzően sokkal energiahatékonyabb épületek, mint az otthonok. És az olyan országokban, ahol nagyban támaszkodnak a légkondik jelentette kényelemre az otthonok energiafelhasználása jelentősen megnő a munkavégzés ideje alatt. Igaz, ezt viszonylag könnyen lehet csökkenteni, de az elemzett adatok szerint ez egyelőre nem sikerült valami jól. 

 

Kell vagy sem 

Tény, hogy a munkába lépő generáció, illetve azok, akik csupán néhány éve dolgoznak sokkal szívesebben keresik a távmunka lehetőségeket, számukra vonzóbb egy ilyen ajánlatot adó cég, még akkor is, ha így a munkavégzés környezetének kialakítása, illetve annak anyagi terheinek nagy része a munkavállalót terheli. 

kép: cobizmag.com

Cserébe azonban az ember nincsen a nagyvárosokhoz kötve. Nem kell a betondzsungelben laknia, kiköltözhet a zöldbe, vidékre, mégsem kell órákat zötyögnie a munkahelyére. 

Összességében tehát egy egészségesebb, lassabb emberi életet tesz lehetővé a távmunka, mely kisebb – nagyobb mértékben az energiafelhasználást is csökkenti - főleg a megújulók otthoni alkalmazásával - és jelentősen visszafogja a károsanyag-kibocsátást, vagyis nem csak nekünk, de a bolygónak is jó! 

lead kép: Matthew McGinley - Huntsworth Health Linkdin

Ezek is érdekelhetnek