2022. december 9. péntek
Natália

Az organikus hús tényleg jó megoldás?

2021. január 18., 12:00
Az organikus hús tényleg jó megoldás?

A klímaváltozás kiteljesedésétől tartva igyekszünk megtalálni az étkezéseinkben, az életünkben a hús helyét, és azokat a lehetséges alternatívákat, amikkel lényegesen lehetne csökkenteni a hús termeléséhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátást. Az organikus hús megoldás lehet? 

Organikus hús? 

Tulajdonképpen azokról a termékekről van szó, melyekhez az “alapanyagot” emberséges körülmények közt tartják, nevelik. Nem nyomják tele hormonokkal, nem tömik mesterséges szerekkel, nem etetik agyon, hanem hagyják kószálni a nyílt, füves-fás terepen, hagyják élni - legalábbis amíg vágóhídra nem kerül. 

kép: happyhealthylifenow.com

Hogy ez a megoldás jobb, az kétségtelen, hiszen így a hús minősége lényegesen jobb lehet, arról nem is beszélve, hogy nem kell lesütni a szemünket, ha arra gondolunk, milyen “élete” is volt annak a lénynek, ami a tányérunkra került. A Müncheni Műszaki Egyetem, a Greifswaldi Egyetem és az Augsburgi Egyetem kutatói azonban úgy vélik, károsanyag-kibocsátás szempontjából az organikus nem jobb a hagyományosnál. 

 

Merre tovább? 

Ezt természetesen vizsgálatokra alapozzák, és sajnos logikus is, amit mondanak. Igaz, hogy az organikus hús esetében az állatok természetesebb körülmények közt nevelkednek, de kevesebb húst is adnak a táplálkozási eltérések okán, és tovább is tart, míg elérik a vágósúlyt. Így sajnos hiába minden igyekezet, mire a tányérra kerül a hús, addigra nagyon kicsi eltérést mutat a hagyományos megoldáshoz képest a károsanyag-kibocsátás szempontjából. 

kép: foodbev.com

Vagyis a klímakatasztrófa kapcsán a hús szempontjából nem az organikus lesz a járható út, hanem a növényi. Ez ellen napjainkban még nagyon sokan tiltakoznak, csakhogy elkeserítő tény, de nem nagyon van más kiút. Vagy növényi húsra váltunk, vagy lemondunk róla, mert a bolygó képtelen kiszolgálni ezt az igényünket. És hát hasonló önbecsapással már találkoztunk, megszoktuk, és nem is olyan rossz, mint elsőre gondolnánk. Igen, a margarinról van szó, mely ellen mind a mai napig sokan emelik fel szavukat, de kétségtelen, hogy a mindennapjaink részévé vált, és mindezt fájdalommentesen. Valószínűleg ugyan ez vár majd a növényi húsokra is.

lead kép: meatco2.com

Ezek is érdekelhetnek