2022. október 5. szerda
Aurél

Az IKEA komplett miniházzal érkezett a fenntarthatóság jegyében

2021. január 11., 08:00
Az IKEA komplett miniházzal érkezett a fenntarthatóság jegyében

A fenntarthatóság, az újrahasznosítás, a hulladékmentesség vagy éppen az energiahatékonyság olyan szavak, melyek egy életre bevésődtek az emberek elméjébe. Ezek nyomvonalán kell haladnunk, vagyis inkább kénytelenek vagyunk itt haladni, ha szeretnénk élhető bolygón tengetni napjainkat még néhány száz évig. Ezen a “nyomvonalon” jelentek meg a fenntarthatóság “zászlóshajói”, a miniházak, amikhez most az IKEA is hozzátett egy keveset. 

Otthon, édes otthon 

Vajon mekkora tér kell egy családnak? Ez nagyban függ attól, hány főből is áll az adott család, és attól is, hogy a tér kialakítása mennyire praktikus. Ezt a kérdést feltéve különböző emberektől különböző válaszokat fogunk kapni. Egy amerikai család esetében a négy főre 2-3, vagy akár 400 négyzetméter sem túl nagy, a svédeknél ez a szám jóval alacsonyabb, hogy például Hong-Kong-ról ne is beszéljünk.

 

kép: greenmatters.com

Az igényeket befolyásolja a pénz és a gondolkodás is. Nyilván négy főre 5-6 négyzetméter kicsi, de 18 már elég lehet? Nos, talán nem, de egy próbát megér, ráadásul duplázva már biztosan sikerül elférni is. 

 

18-36 

Őszintén szólva ez a tézis csak akkor igaz, ha a napjainkat nem a házban akarjuk eltölteni, hanem csupán annak funkcióit használjuk. Vagyis például egy kijárási korlátozás erősen megnehezíti az életünket egy miniházban. De ha ház, akkor kert is van hozzá, így pedig már egészen más a dolog. 

kép: greenmatters.com

Egy miniház fenntartása összehasonlíthatatlanul alacsonyabb egy “normál” méretű ingatlanhoz képest. Ráadásul a “cuccaink” is kevesebbe kerülnek, egyszerűen azért, mert nem fér el annyi, mint egy nagyobb helyen. Így nem vesszük meg a harmadik kabátot is, ami igazából felesleges, a negyedik ugyan akkora edényt, tálalót, tálcát és bögrék garmadáját, mert a konyha kicsi, nem fér el. Így pedig marad pénz egy rakás más, sokkal értékesebb dologra, mint például egy utazás, egészséges ételek, családi programok. 

Az IKEA pedig beszáll a versenybe, ami a miniházakat illeti. Ha pedig beszáll, azt stílusosan teszi, ahogyan azt megszokhattuk a cégtől, és persze praktikusan is, hiszen ez is védjegye. 18 négyzetméteren alkotta meg azt a miniházat, melyben hálótér, konyha étkező és fürdőszoba is helyet kapott, valamint napelemek biztosítják az áramellátást. A bibi csak az árcédula, mert bár minden felszerelés benne van az árban, a közel 20 millió forint még így is húzós egy 18 négyzetméteres házikóért. 

lead kép: Josiah and Steph Photography

Ezek is érdekelhetnek