2021. október 23. szombat
Gyöngyi

Az Egyesült Királyság felveszi a kesztyűt- többet vállal a co2 kibocsátás csökkentése terén

2020. december 12., 08:00
Az Egyesült Királyság felveszi a kesztyűt- többet vállal a co2 kibocsátás csökkentése terén

Nagy-Britannia bizony egyike azoknak a fejlett gazdaságoknak, melyek jelentős károsanyag-kibocsátóként is jelen vannak a világban. Boris Johnson miniszterelnök most bejelentette, hogy még annál is ambiciózusabb lépéseket tesznek a klíma védelmében, mint amit eddig vállaltak. 

Kibocsátás csökkentés 

A párizsi klímaegyezményhez igazodva az Egyesült Királyság vállalta, hogy 2030-ra 58%-kal vesz vissza az 1990-es szinthez képest, vagyis igencsak jelentős kibocsátás-csökkentéssel lehet számolni az ország esetében. Ehhez mérten még jobb hír, hogy nemrégiben bejelentették: a csökkentés mértéke 68%-os lesz! 

kép: power-eng.com

Ehhez persze nem kis összegre lesz szüksége a gazdaságnak, hiszen igencsak drasztikus intézkedési sorozattal lehet számolni. A kormány a következő években 12 milliárd fontot kíván erre szánni, ezen felül a magánszektorból is be akarnak vonni társfinanszírozásképpen további 40 milliárd fontot. 

 

Borzalmasan nagy összegek 

Ezek a tekintélyes összegek kelleni is fognak, mert a most vállalt kibocsátás-csökkentésen túl 2050-re nettó karbonsemlegessé is kíván válni az ország. Ehhez pedig úgy számolnak, hogy Nagy-Britannia élen járó ország lesz a légköri co2 kivonása és hasznosítása terén. Ezeknek a folyamatoknak a kivitelezése pedig igencsak tőkeigényes fejlesztéseket kíván meg. 

Ezen felül az ország hadat üzen a szénnek is. A mostani kapacitáshoz képest 2030-ra a négyszeresére emelik a tengeri szélerőművek kapacitását, ezzel pedig minden nagy-britanniai háztartás energiaellátását képesek lesznek megoldani. Ugyancsak ekkorra évi 10 millió tonna légköri co2 leválasztását tűzték ki célul. 

kép: electrive.com

2030-ra az országban megtiltják az új benzines és gázolajos személy és tehergépjárművek forgalmazását, 2035-re ez eléri a hibrid hajtást is. Ebből is látható, hogy bizony lesz helye annak a néhány milliárd fontos beruházásnak, és remélhetőleg a teljesítés sem marad majd el az ígéretek mögött. A kibocsátás - csökkentés ambiciózus vállalásai és persze a megvalósítások is elengedhetetlenek a klímaválság megfékezésének, mely többek közt a tengerszint emelkedése révén Nagy-Britanniát is erősen érinti. 

lead kép: energylivenews.com

 

 

Ezek is érdekelhetnek