2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Automata öntöző, de egy kicsit másképp, avagy a föld termékennyé tétele

2020. november 15., 08:00
Automata öntöző, de egy kicsit másképp, avagy a föld termékennyé tétele

A termőterület az emberiség gyarapodásával egyre és egyre értékesebbé válik. De képtelenség több erdőt kiirtani, hiszen az olyan folyamatokat generál, melyekkel nem vagyunk képesek megbirkózni. A jó hír, hogy a földek többsége alkalmas lenne a növénytermesztésre, a rossz, hogy ehhez kevés a víz. 

Víz 

Bizony, az alapvető probléma, hogy az élethez a Földön szükség van vízre. A növényeknek is, és ez az, amiből egyre kevesebbel rendelkezünk. A pazarló vízhasználatot is lehetne okolni, de tény az is, hogy ha a száraz területeket öntözéssel igyekeznénk termővé tenni, akkor csak egy eleve elhibázott gyakorlatot igyekeznénk még szélesebb körben alkalmazni.  

Az öntözéssel ugyanis még gyorsabban fogyna az édesvíz, még rosszabb helyzetbe kerülnénk mindannyian. De a termőterületek bővítésére szükség van. Itt lép be a képbe a tudományos világ. 

 

Hidrogel 

A tudósoknak sikerült kikísérletezni egyfajta hidrogelt, melyet a földhöz keverve automata öntözést teszünk lehetővé. Ez elsőre kissé furán hangzik, pedig az ötlet nagyon is okos. 

Amikor a hőmérséklet lecsökken, a hidrogél nedvességet von ki a levegőből, amit raktároz. Kiengedni akkor fogja, amikor a hőmérséklet megemelkedik, vagyis tulajdonképpen egy automatikus és rendszeres öntöző “berendezést” sikerült előállítani. 

A tesztek során az is kiderült, hogy egy alapvetően homok talaj hogyan reagál a hidrogélre. A talajba retket ültettek a szakemberek, majd meglocsolták. Ezután a retek még két napig élt öntözés nélkül, majd tönkrement, mivel a homok talaj csupán 20%-nyi vizet tartott meg, ez pedig kevés volt a növény hosszabb távú túléléséhez. 

hidrogéllel a talaj vízmegtartó képessége 40%-ra nőtt, a retek pedig az első locsolás után 14 napig is életben maradt, anélkül hogy újra megöntözték volna. A hidrogél teljes egészében tehát nem váltja ki az öntözést, de remek kiegészítője lehet annak, ráadásul a levegőbe is visszajuttat nedvességet, hogy a körforgás ne sérüljön. Hogy az anyag mikor kerülhet be az agráriumba, azt egyelőre nem lehet tudni, de valószínűleg még éveket kell rá várni, ugyanakkor a folyamatot jelentősen gyorsíthatja a vízhiány fokozódása. 

képek és lead kép: europeanpharmaceuticalreview.com

Ezek is érdekelhetnek