2021. április 23. péntek
Béla

Alpha kellemetlen vendég volt a portugáloknál

2020. szeptember 23., 16:00
Alpha kellemetlen vendég volt a portugáloknál

Az Alpha névre keresztelt szubtrópusi vihar több szempontból is igen különleges volt.  

kép: NASAHurricane twitter

Biztosan nem az ereje miatt, hiszen 85 km/h-ás tartós szeleivel nem éppen a szörnyetegek egyike. Nem is a tartóssága miatt, mivel a partra szállása után gyorsan gyengülni is kezdett, és nem is azért, mert olyan hosszú életű lenne, hiszen kialakulása után két órával már el is érte a partokat. 

kép: noticiasaominuto.com

Amitől Alpha mégis különleges az az, hogy Portugália történetében ez a vihar volt az első szubtrópusi rendszer, mely elérte a partokat, Európát tekintve pedig összesen a harmadik. És különleges azért is, mert 2005 óta most először fordult elő, hogy a viharrendszerek névadásakor a görög ábécé betűit is használni kell. 

 

 

Különlegesség ide vagy oda, azok számára, akik átélték a vihart, ez nem sokat számít. Szerencsére a rendszer nem erősödött meg annyira, hogy komoly károkat okozzon. Ennek ellenére több, mint 200 segélyhívás futott be a tűzoltósághoz, többnyire kidőlt fák, vagy villanyoszlopok okoztak gondokat. 

kép: 24.sapo.pt

A vihar több helyen erős villámáradásokat is okozott, de ezek nem voltak tartósak, és hatalmas szerencsére sem sérültekről, sem pedig halálos áldozatokról nem érkezett jelentés. 

kép: visao.sapo.pt

lead kép: jn.pt