2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Aktív vulkán és özönvíz a St. Vincent és a Grenadine-szigeteknél

2021. május 6., 14:00
Aktív vulkán és özönvíz a St. Vincent és a Grenadine-szigeteknél

A La Soufrière vulkán továbbra is megkeseríti St. Vincent és a Grenadine-szigetek életét. Nem elég, hogy tetemes mennyiségű hamuval lepte be a területet, a szeizmikus mozgolódásnak hála a föld sok helyen instabillá vált.  

kép: CDEMA

A földcsuszamlások kialakulásának valószínűsége jelentősen megnőtt már magának a vulkáni tevékenységnek köszönhetően, ehhez jött még a területre nemrégiben érkező viharrendszer, mely jelentős mennyiségű csapadékot is szállít magával.  

kép: CDEMA

 

 

Az eső nem csak a városokat érinti, ahol villámáradásokkal rombol. Komoly károkat tesz a természetben is, hiszen a nagy mennyiségű hamut elsodorva egyfajta gyorsan mozgó, veszélyes folyót hoz létre, mely azonban nem annyira folyékony, mint maga a víz, annál sűrűbb.  

kép: UWI-SRC

A robogó hamufolyamok pedig magukkal sodornak mindent, ami csak elébük kerül, még a fákat is. A hatalmas darabok pedig a part menti kisebb-nagyobb járművekben is jelentős károkat okoznak. A helyi hatóságok kérik a lakosságot, hogy lehetőleg senki ne menjen sem a part, sem az utak közelébe, mert a csúszások veszélye itt nagyobb. Emellett a lehetőségekhez mérten kerüljék az áradásokban való mozgást, a vízbe gázolást, mert az egészségre erősen veszélyes anyagok is vannak a vízben - a hordalékról nem is beszélve. 

kép: UWI-SRC

lead kép: ProfJenniBarclay

 

Ezek is érdekelhetnek