2023. június 3. szombat
Klotild

Izland egyik nagy vulkánja erősen aktív, és ez Európára is hatással lehet

2021. április 15., 11:00
Izland egyik nagy vulkánja erősen aktív, és ez Európára is hatással lehet

A vulkánkitörések az idei évben erősen befolyásolják a mindennapjainkat. Nem is csak Ázsia területén, hanem itt, Európában is. Hiszen a Stromboli és az Etna sincsenek csöndben. 

Jelenleg is zajlik várhatóan a 21. század leghatalmasabb robbanásos kitörése a Saint Vincent szigeten, de ez is kifejezetten messze van tőlünk, így mindennapjainkra nem igazán gyakorol hatást. 

Izland azonban valamivel közelebb van, és a vulkanikus tevékenység a szigeten jelentős, hiszen törésvonalon fekszik. Ezúttal a Grímsvötn vulkán mozgolódik, hamufellegeket és kisebb lávafolyamokat produkálva.  

Egyelőre a repülési színkód is “csak” narancssárga, és a láva sem okoz különösebb problémákat, ám a szakemberek aggódva figyelik a hegyet. A Grímsvötn történelme Európa számára sem ismeretlen, hiszen jelentős kitörései az öreg kontinensre is hatással voltak, nem is kis mértékben. Most pedig a szakemberek egy sokkal erősebb, robbanásos kitöréstől tartanak, mely újra behozná a kontinensen élő emberek mindennapjaiba a vulkánt. 

képek és lead kép: severe-weather.eu

Ezek is érdekelhetnek