2022. december 8. csütörtök
Mária

A tűz klímapolitikai változást is hozott Ausztráliába

2020. január 17., 08:00
A tűz klímapolitikai változást is hozott Ausztráliába

Ausztrália veszteségei olyan méreteket öltenek, amikre még nem igazán volt példa. A számtalan állat és növény mellett az emberi áldozatok száma is egyre emelkedik, és az aszályos időszakban teljesen kiszáradt növényzetet oltani is szinte lehetetlen. 

Klímapolitika 

A bozóttüzek ilyen intenzív pusztításának hátterében egyértelműen a klímakatasztrófa áll. Az egyre jobban elhúzódó, és egyre extrémebb méreteket öltő aszályos időszakok ugyanis nem csak a mezőgazdaságra vannak hatással. Az állatok szomjaznak, a táblákat nem lehet öntözni, és ez bizony anyagi károkat jelent. De emellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mit okoz a természetben az eső hiánya. 

kép: vox.com

A növényzet lassan kiszárad, ami nem azt jelenti, hogy elpusztulnak a fák, hanem azt, hogy nedvességtartalmuk lecsökken. Ez pedig lényegesen fogékonyabbá teszi az erdőségeket a tűzzel szemben. 

Ezt azért kell kiemelni, mert a legkisebb kontinens kormánya bizony erősen szénpárti. Ez annak köszönhető, hogy az ország gazdasága nagyrészt a szénbányászatra épül, vagyis Ausztrália gazdasági érdeke az, hogy a fosszilis tüzelőanyagok a lehető legtovább jelentős szerephez jussanak az energiatermelésben. 

 

A változást hozó tűz 

Jelenleg úgy tűnik, hogy a mostani bozóttűz hatalmas változásokat hoz Ausztrália életében. Ha szerencsések lesznek, akkor sikerül megmenti a ritka fajokat, és talán “csak” arra kell majd várniuk, hogy regenerálódjon mindaz, ami most elpusztult. Már persze, ha a következő évben nem jön egy újabb hasonló csapás, mely térdre kényszeríti az országot. 

kép: au.finance.yahoo.com

Ez az a pont, ez az a pusztulás, ami már a vezetést is rákényszeríti arra, hogy változtasson! Scott Morrison miniszterelnök bejlentette egy a bozóttüzek okozta károk helyreállításán dolgozó testület létrehozását, mely kétmilliárd ausztrál dolláros alappal gazdálkodhat. Ezen felül a miniszterelnök azt is bejelentette, hogy kormánya felülvizsgálja az eddigi szénpolitikát, és azon fog dolgozni, hogy a szén-dioxid, valamint minden üvegházhatású gáz kibocsátását csökkentsék. 

lead kép: beyondcoal.org.au

Ezek is érdekelhetnek