2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

A Surigae ciklon bár kegyes, azért így is pusztító

2021. április 23., 08:00
A Surigae ciklon bár kegyes, azért így is pusztító

Surigae az idei szezon első szuper tájfunja, és nem is szeretne elmaradni eme jelző tagjaitól, így elképesztő erősödést produkálva végül az 5-ös kategóriába tornázta fel magát. A szakemberek várták ezt a fordulatot, vagyis nem volt meglepő, az útvonallal kapcsolatban azonban nem voltak ennyire biztosak magukban. 

Hatalmas szerencsére eddig nem landolt a szörnyeteg, és ennek talán a Fülöp-szigetek örülnek a legjobban, hiszen Surigae ide érkezne meg, ha módosítana pályáján. Egyelőre azonban úgy tűnik, a tengeren marad. 

 

 

Bár ez nagyon jó hír, attól még a szigetek bőven kapnak a nyakukba a szörnyeteg pusztító erejéből. A part menti régiókban 24 óra alatt 400 mm körüli csapadékmennyiséggel kellett számolni, de volt, ahol az eső elérte az 1000 mm-es szintet is. 

A viharok intenzitásával párhuzamosan emelkedik a földcsuszamlások száma is. A hatóságok a balesetek és a halálos áldozatok elkerülése érdekében eddig 109 000 embert evakuáltak. A part menti vizeken, a ciklon vonulási oldalán a hajózás illetve mindenféle tengeri közlekedési mód kockázatos, így nem javasolják. 

Bár a ciklon elkerülte a szárazföldet, ereje még így is akkora volt, hogy három halálos áldozatot is követelt, és mintegy 230 000 embert kényszerült elhagyni otthonát. 

képek és lead kép: ABS-CBN News

 

Ezek is érdekelhetnek