2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina

A pandémia miatti károsanyag-kibocsátás csökkentés hatása sajnos nem lesz hosszú életű

2020. augusztus 24., 12:00
A pandémia miatti károsanyag-kibocsátás csökkentés hatása sajnos nem lesz hosszú életű

Nem lesz tartós hatása a klímaváltozásra a koronavírus miatti leállásnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem volt semmi értelme. A főleg a szárazföldi közlekedés leállásából adódó károsanyag-kibocsátás csökkenés azonban összetettebb annál, mint hogy van, vagy nincs. 

Káros, vagy nem káros 

A fenti tézis értelmezésre szorul. Károsanyagnak tekintünk olyan vegyületeket is, melyek végső soron segítenek minket a klímakatasztrófa megállításában is. A co2 kibocsátása, valamint a nitrogén - oxidok kibocsátása is jelentősen, akár 30%-kal csökkent a világjárvány idején hozott kényszer intézkedések nyomán. Ez igen jó hatással volt a légkörre, amit talán mindenki érzékelhetett a saját bőrén. 

kép: cer.eu

A nagyvárosok szmogja eltűnt, helyette az eget láthatták az emberek, és 100 000-ek életét mentette meg az, hogy nem mérgező levegőt kellett belélegezniük. A kibocsátás csökkenése érintette például a szulfur-dioxid kibocsátását is, mely a szén égetésekor keletkezik. Piers Foster, a Leedsi Egyetem kutatója és munkatársai a Nature Climate Change nevű tudományos folyóiratban publikálták tanulmányukat, mely többek közt arra is rámutat, hogy az említett gázra bizony nagy szükségünk lett volna. Bár szennyező anyagról van szó, ennek ellenére a szulfur-dioxid elősegíti az aeroszolok képződését, melyek visszaverik a napsugarakat, ezzel hűtik a bolygót. 

 

Összegzés 

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy pandémia miatti leállás összességében nem sokat változtat a klímakatasztrófa kimenetelén, hiszen hatásai 2030-ra teljesen elenyésznek. Ez nem azt jelenti, hogy a bolygó szempontjából értelmetlen lett volna az elmúlt időszak. A világ vezetőinek megmutatta azt, hogy mit kaphatnak, ha megteszik a szükséges lépéseket. De azt is megmutatta, hogy a részleges megoldások, a halogatások és az időhúzás közben tett apró lépések nem elegendőek a harchoz. 

kép: eu.usatoday.com

Ahhoz, hogy az emberiség megőrizhesse az elért eredményeit és a civilizációkat, mindenképpen nullára kell redukálnia a károsanyag-kibocsátását, méghozzá néhány éven belül. Ellenkező esetben olyan változásokkal leszünk kénytelenek szembenézni, mely alapjaiban változtatja meg az életünket, aminek biztosan egyikünk sem fog majd örülni. 

lead kép: coe.int

Ezek is érdekelhetnek