2021. július 31. szombat
Oszkár

2 millió éve volt utoljára ilyen magas a co2 szint - nem segített a pandémia sem

2020. augusztus 1., 08:00
2 millió éve volt utoljára ilyen magas a co2 szint - nem segített a pandémia sem

A Covid-19 olyan gyomrost vitt be a gazdaságnak, amit sajnos mindannyian megéreztünk, vagy meg fogunk érezni. De a gazdaság kétvállra fektetése mellett az emberek igyekeztek a jó oldalát szemlélni a pandémiának. Az pedig volt neki, méghozzá a környezet fellélegzése. Az emberi tevékenység jelentős lassulásával - sőt, egyes esetekben teljes leállásával - a természet erőre kapott, és mi boldog szívvel szemléltük a folyamatnak ezt a részét. 

kép: picarro.com

A co2 kibocsátás is jelentősen visszaesett, és felcsillant a remény, hogy igen, képesek vagyunk másképpen is csinálni, képesek vagyunk úgy élni, hogy a Föld is megmaradhasson abban a formájában, ahogyan mi ismerjük. 

kép: severe-weather.eu

 

kép: severe-weather.eu 

Most azonban már biztos, hogy a pandémia - okozzon bármekkora katasztrófát is - kevés volt ahhoz, hogy visszafogja a co2 kibocsátásunkat, még az időleges leállás ellenére is. Sőt, 2020 kibocsátása azt eredményezte, hogy a mostani co2 szint eléri azt, mely 2-3 millió évvel ezelőtt volt. 

kép: NOAA

A különbség csupán az, hogy akkoriban 2-3°C-kal magasabb volt a hőmérséklet, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel (!) volt magasabban, mint most... 

kép: severe-weather.eu 

lead kép: Pixabay

Ezek is érdekelhetnek