2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

Készítsünk koktélt a levegő co2 tartalmából!

2020. július 27., 16:00
Készítsünk koktélt a levegő co2 tartalmából!

A klímakatasztrófa elleni fellépésnél sajnos se nem vagyunk elég gyorsak, se nem vagyunk elég hatékonyak. Ahhoz, hogy a szén-dioxid kibocsátásunkat mérsékeljük olyan lépésekre lenne szükség, melyhez a politikának nem fűlik a foga, és gazdaságilag is igencsak megterhelő lenne. Marad a másik lehetőség, ami azonban erős fejlesztésre szorul. 

Több irány 

Lépegetünk a klíma védelmében, de ezek sokkal inkább tyúklépések, semmint öles léptek, így pedig a cél sem közeledik olyan gyorsan, mint azt szeretnénk, vagy sokkal inkább, mint az kellene! A változtatások drágák, és sokszor olyan érdekeket sértenek, amikkel nem jó packázni, hiszen jelenleg is a világpiacok legnagyobb befolyásolói. De akkor mit lehet tenni? Bele kell nyugodni, hogy néhány nagyvállalat, a profitéhsége miatt olyan világban kell majd élnünk, mely már nem ismeri a Nagy Korallzátonyt vagy a jegesmedvéket? 

dezeen.com

Az, hogy lényegesen erőteljesebb intézkedésekre van szükség, nem is lehet kérdéses, de emellett érdemes koncentrálni egy másik útra is, ahol szintén lehet haladni, és ami jelentősen hozzájárulhat a célunk eléréséhez. 

 

Vonjuk ki! 

Ne csak csökkentsük a kibocsátást, vonjuk ki a légkörből a co2-őt. Erre ma már minden lehetőség adott, de sokszor kérdés, hogy mi is legyen a kivont anyag sorsa. Tárolása ugyanis drága, körülményes, és ha csak úgy van, akkor nem igazán értük el a célunkat. 

Több cég is foglalkozik azzal, hogy a kivont szén-dioxidból valamilyen terméket állítson elő, de az Air Co cég alapítói egy olyan piaci rést találtak, mellyel a co2 úgy hasznosítható, hogy annak egy átlagember is nagyon örül. Hidroelektronikus módszerrel cseppfolyósítják majd etanollá alakítják a co2-őt, amiből végül vodka lesz. 

dezeen.com

A módszerrel, vagyis az etanol gyártásával nem csak ez az egy alkohol állítható elő, de magát az etanolt is több lehetőség alapján hasznosíthatjuk. Tény sajnos, hogy a karbonnegatív vodka drágább, mint hagyományos társai, de mégis azt érezhetjük, hogy kivesszük részünket a klímavédelemből, ha csak egy pohár erejéig is. 

lead kép: Mae Mu on Unsplash