2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

A pandémia megadja a kegyelemdöfést a szénnek

2020. július 5., 16:00
A pandémia megadja a kegyelemdöfést a szénnek

A koronavírus járvány hatása a világra nagyon sokrétű. Egyrészt jelentős visszaeséssel járt a károsanyag-kibocsátás terén, amiről azonban tudni lehet, hogy nem lesz hosszú életű. Azonban az elemzők szerint a fosszilis energiahordozóknak megadta az amúgy is közelgő kegyelemdöfést. 

2019 

A világ károsanyag-kibocsátásának csökkennie kell, ez nem is lehet kérdés. Ha nem teszünk ellene, olyan forgatókönyvvel szembesülünk, amivel nem tudunk mit kezdeni, ami egész civilizációnkat képes magával rántani. A folyamat megállításának egyetlen eszköze, ha az üvegház hatású gázok kibocsátását drasztikusan csökkentjük. Ezzel a ténnyel évtizedek óta tisztában vagyunk, cselekedeteink azonban nincsenek összhangban vele. 2019 olyan magasságokba lökte a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet, ahol még soha azelőtt nem járt. 

kép: theconversation.com

Az emberiség nem érezte a bőrén eléggé, hogy mit is jelent számára a klímakatasztrófa. A tudományos világ arra számított, hogy az aszályok, a heves esőzések, a szélsőségesen halálos ciklonok, tájfunok és hurrikánok majd megteszik a hatásukat, de nem így lett. Bár ezekre is felfigyeltünk, a komoly lépésekhez kellett egy világjárvány, egy olyan pandémia, mikor az emberiség kénytelen volt bezárkózni, és gondolkodni egy kicsit. 

 

 

Lejtmenet 

A járvány komoly következményekkel járt a fosszilis energiahordozók iránti keresletre. A társadalom részéről ugyanis egyre fokozódó igény a környezettudatosság, amivel már a lobby sem képes felvenni a harcot. Ennek megfelelően a Boston Consulting Group elemzése is rámutat, hogy a szén iránti kereslet már soha nem lesz akkora, mint 2019-ben volt, sőt, egyre csökkenő tendenciát mutat. 

kép: ashleymabasa.wordpress.com

A válság azonban nem érint minden fosszilis energiahordozót egyformán. A földgáz iránti kereslet továbbra is nő, ám az olaj a két említett energiahordozó szintje között alakul. Ez természetesen az energiavállalatok profitjára és piaci jelenlétére is hatással lesz. 

A koronavírus járványt követő lassú helyreállás mellett ha a megújuló energiák iránti kereslet csak közepes mértékben emelkedik, a pandémia akkor is több, mint 10 évvel gyorsította meg a folyamatot - írja a BCG tanulmányában. 

lead kép: odi.org

Ezek is érdekelhetnek