2022. december 6. kedd
Miklós

A pandémia hozadéka - kibontakozik a biciklis Budapest

2021. február 13., 11:00
A pandémia hozadéka - kibontakozik a biciklis Budapest

pandémia következtében a távolságtartás kötelező lett. Ez pedig egy tömött buszon, a metrón vagy a villamos igen nehezen megvalósítható. Hiába a maszk és a kesztyű, akkor is néhány centire vagyunk kénytelenek állni egymástól, ami nagyon nem jó - és nem csak akkor, amikor éppen járvány van. 

Nem kell a busz 

pandémia várható következménye volt, hogy az emberek majd igyekeznek elkerülni a tömegközlekedést - már persze abban az esetben, ha ez lehetséges. Sokaknak ugyanis nagy távolságokat kell megtenni, és ehhez nem áll rendelkezésükre autó. Azok azonban, akik viszonylag kisebb távokon közlekednek, esetleg bevállalósabbak remek lehetőség adódott: a bicikli. 

kép: bicycling.com

Ehhez ráadásul nem is kell saját kerékpárral rendelkezni, hanem akár bérelhetnek is a Bubi szolgáltatással, szerte a városban. A kerékpározással ráadásul az egészség is jelentősen javul, a kedvünk is jobb lesz, hiszen a mozgás erre is pozitív hatással van, és ha már megszoktuk – erre pedig sajnos volt jó pár hónapunk - akkor már nem is szívesen ülünk vissza a tömött buszra. 

 

Megszoktuk? 

Nos, a számok alapján úgy tűnik, igen. 2020-ban 2019-hez képest 15%-kal többen ültek fel a drótszamárra, ráadásul ez trendszerű növekedés, azaz nem csak ebben az évben jelentkezik. Azok pedig, akik idegenkednek a hidegben tekeréstől, vagy azt gondolják, télen majd újra tömött buszon fognak ülni a bringások - nincsen igazuk. A legnagyobb növekedés ugyanis éppen decemberben volt, méghozzá 61%-os! 

kép: absolutetours.com

Hogy a biciklizés nagyon jót tesz az egészségnek, az biztos, de fokozottan segít azon is, hogy élhetőbb hely legyen Budapest - bár ezt most sokan nem így érzik. Egy biciklisbarát város az autósoknak nem éppen kedvez, míg elérik a kitűzött célt, addig a bringások sem éppen elégedettek, de a folyamat elindult. Hogy mi lesz az eredmény: lényegesen tisztább levegő, kisebb forgalom, ezzel pedig kisebb zaj, és egy lényegesen élhetőbb város. A trend pedig nem csak a fővárosban terjed, az összes nagyvárosban szaporodik a bringások száma. 

lead kép: dailynewshungary.com

Ezek is érdekelhetnek