2023. június 3. szombat
Klotild

A fagyok a francia szőlők túlnyomó többségét elpusztították

2021. április 14., 08:00
A fagyok a francia szőlők túlnyomó többségét elpusztították

Beszámoltunk arról, hogy a hirtelen és teljességgel szokatlan fagyok milyen pusztítást végeztek Texas mezőgazdasági területein. A fagyok azonban nem csak az USA területén jelentkeztek, Európa sem maradt ki a “jóból”.

kép: Flickr

Ha szereti a jó bort, különösképpen a francia borokat, akkor emlékezzen a 2021-es évre, mert valószínűleg igen drága borokkal lesz dolgunk idén (persze ez még a minőségtől is függ). Franciaországot ugyanis egy jelentős hidegbetörés kényszerítette térdre, 30 éve nem tapasztalt fagykárokat okozva. 

AFP

 

A gyümölcsösök, a répa és sok más termény is szinte teljesen megsemmisült, idén nemigen várható már róluk - tőlük termés. A fagykárok jelentős mértékben érintették a szőlőket is, vagyis a borászati ágazat olyan csapást szenvedett most el, amire már nagyon rég nem volt példa. 

AFP

A termények közel 90% fagyott most el, és sajnos a jelenség nem csak Franciaországot érintette. Így várhatóan nem csak a borok, de a gyümölcsök és zöldségek árai is jelentősen megugranak majd, hiszen a fagyok Európa-szerte letarolták a mezőgazdaságot. 

AFP

lead kép: AFP

Ezek is érdekelhetnek