2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Komoly fagykár pusztított itthon is

2020. április 7., 16:00
Komoly fagykár pusztított itthon is

Az elmúlt évtized leghidegebb reggelét élhettük át április második napján. Ez nem is volt olyan meglepő, hiszen sok hír szólt róla, mostanra azonban a károkról is érkeztek jelentések. 

kép: agrarszektor.hu

A leghidegebb Olaszország északkeleti részeinek, Horvátországnak, Szlovéniának, Szerbiának és Magyarországnak jutott osztályrészül. Szlovénia egyes részein a hideg megközelítette a -10°C-ot is. 

kép: agrarszektor.hu

Ez a fagy nagyon rosszkor érkezett, mivel a tavasz már elkezdte cirógatni a növényeket. A meleg hatására a gyümölcsfák kibontották szirmaikat, amiket a zord hideg tönkre is tett. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy nem gyönyörködhetünk a szép színekben, hanem azt is, hogy a gyümölcstermés az említett régiókban hatalmas károkat szenvedett. 

Kép: Varga György/MTI

Bár mindenhol igyekeztek védekezni a fagy ellen, az mindenképpen pusztítással jár. Olaszország egyes területein a Golden alma ültetvények 70%-a elpusztult, de volt olyan gyümölcsös is, mely nem volt ilyen szerencsés, és a várható termés 100%-a odalett. 

kép: agraragazat.hu

A gazdák kártalanítása nyilván megtörténik majd, de ez nem változtat a tényen, hogy a gyümölcsösök fagykárokat szenvedtek, vagyis az árak várhatóan magasabbak lesznek a megszokottnál. 

lead kép: agroforum.hu

Ezek is érdekelhetnek