Október 22. Kedd, Előd

Zöldül az Antarktisz

Amikor a “zöld” kifejezés szóba kerül, akkor rendszerint pozitív dolgokról van szó. Jelen esetben azonban az, hogy az Antarktiszon egyre több a növény, korántsem pozitív változás.

HíresőAntarktisznövényjég
2024. október 20. 14:02
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Surprising green carpet of Antarctic hair grass (Deschampsia antarctica) on Penguin Island in South Shetland, Antarctica


A klímakatasztrófa melegedő éghajlatot hoz, aminek jeleit már mi is sokszor tapasztaltuk. Egyes régiók azonban – mint az Antarktisz – sokkal komolyabb nyomásnak vannak kitéve, ami olyan furcsaságokkal jár, mint a zöldülés. 

zöldül, jég, kontinens, Antarktisz
Zöldül a jeges világ. /Fotó: chrisontour84 / Shutterstock

A növényi élet megjelenése és elterjedése egyre jobban érzékelhető a jeges kontinensen. Most is a jég az úr, kicsi területet érint a növények terjedése, de ez a kicsi terület az utóbbi 40 évben a tízszeresére nőtt. 

1950 óta az Antarktisz hőmérséklete 3°C-ot emelkedett, így a növényi élet is megtelepedett a fagyott régióban. Ráadásul ez öngerjesztő folyamat: minél több a növény, annál több lesz utánuk a talajban a tápanyag – ami alapvetően tápanyagszegény, vagy egyáltalán nem rendelkezik azzal. Ha pedig több a tápanyag, több és változatosabb, a körülményekhez jobban alkalmazkodó növényfaj jelenik meg a fagy birodalmában. 

forrás

Nyitókép: AFP