Október 22. Kedd, Előd

Csengettek a Világvége-gleccsernek?

A globális felmelegedésben az egyik legrosszabb, hogy hiába fogunk össze és akadályozzuk meg a további melegedést, több folyamatra már nincsen ráhatásunk. Úgy tűnik, a Világvége-gleccser olvadása is ilyen.

HíresővízThwaitesgleccserolvadás
2024. szeptember 30. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Giant,Iceberg,Towering,Melting,Blue,Underwater,Ice.,Natural,Beauty,And


A hivatalos nevén Thwaites-gleccsert a legtöbben csak Világvége-gleccsernek aposztrofálják, de hivatkoznak rá az Antarktisz dugója néven is. Ennek oka, hogy ez a képződmény tartja vissza a jégmezőket attól, hogy kiszabaduljanak. 

világvége, gleccser, olvadás
Világvége nem lesz, de a gleccser olvadása hatalmas gond! /Fotó: Mozgova / Shutterstock

A gleccser azonban riasztó tempóban olvad, az utóbbi 6 évben ráadásul gyorsuló ütemben. A tudósok ezúttal víz alatti drón segítségével vizsgálták a jeget, és sajnos nincsenek jó híreik. Azon túl, hogy az olvadás üteme nem lassult, sőt, gyorsabb is lett, a gleccser eltűnését valószínűleg már nem tudjuk megakadályozni, még akkor sem, ha a kitűzött klímacélokat tartani tudjuk. 

A hatásai nem holnap jelentkeznek, ez igaz, de 200 éven belül igen, és gyökeres változást hozhatnak. Maga a gleccser annyi vizet tárol, ami elolvadása esetén 60 cm-rel emeli meg az óceánok szintjét világszerte. De a jégmezők is kiszabadulnak, ha a Thwaites már nincs, ez pedig akár 3 méteres vízszintemelkedéssel is járhat, mely már az olyan nagyvárosokat is eltörli a Föld felszínéről, mint London, New York, vagy éppen Banglades. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock