Május 27. Hétfő, Hella

New York a tengerszint emelkedése mellett a saját épületeinek súlya miatt is bajban van

null

Az ikonikus város, New York sokak álomvárosa. Igaz, hogy milliók zsúfolódnak össze egy igen kis területre, de a felhőkarcolók, a színes kultúra és persze a Central Park igazán egyedivé és különlegessé teszik ezt a nagyvárost.

kép: shutterstock

A klímakatasztrófa elől azonban New York sem bújhat el. A város ugyanis nagyrészt a tengerszint felett egészen kevéssel helyezkedik el, ami alapvetően nem lenne gond, ha... Ez a ha pedig a tengerszint emelkedése, ami a klímakatasztrófa velejárója, ráadásul sajnos már rég megállíthatatlan, vagyis, ha ma megszüntetünk minden egyes morzsányi klímaváltozást okozó gázkibocsátást, a tengerszint akkor is megemelkedik. Ennek oka a “kegyetlen” fizika: a melegebb víz nagyobb helyet igényel a hőtágulás miatt, a tengerek és óceánok pedig melegszenek, még akkor is, ha mi mindent megteszünk a folyamat megállításáért.

Ehhez jön még a megalomán építkezési stílus, a felhőkarcolók egymást lenyomni igyekvő, gombaszerű szaporodása a városban. A hatalmas épületek hatalmas súlyt is képviselnek, összességében nem kevesebb, mint 762 millió tonnát. Ez persze nem azt jelenti, hogy hiba volt ezeket az épületeket felhúzni, pusztán azt, hogy számolni kell az építkezés következményeivel. Ez pedig a süllyedés, amit az épületek súlya eredményez, és ami hozzáadódik a már eleve zajló süllyedéshez. Ez utóbbi kiváltója az utolsó jégkorszak után visszahúzódó gleccsertömeg, mely Észak-Amerika egy jelentős részén okoz ilyen süllyedést.

kép: ny.curbed.com

A mértéke elsőre nem tűnik soknak, hiszen pusztán éves szinten 1-2 mm, de ha összeadjuk a jelenségek okozta veszélyeket, akkor már New York sem mehet el mellettük szép csendben. A tengerszint emelkedése és a süllyedés együttesen sokkal nagyobb áradási kockázatokat okoz a városban. Ráadásul a klímakatasztrófa nyomán a hurrikánok is erősebbek, több csapadékot szállítanak, amit már a város is megtapasztalhatott Sandy és Ida nyomán. Azaz, most már nem lehet tovább halogatni, tenni kell valamit azért, hogy a világ egyik legismertebb városa ne változzon egy második Velencévé az évszázad végére.

kép: getty

lead kép: publicbooks.org