Október 22. Kedd, Előd

Milton nem fukarkodott a csapadékkal

Mára elhagyta Florida szárazföldi részeit a Milton hurrikán, de a maga mögött hagyott rombolás hatalmas, főleg, hogy a helyreállítás még Helene után sem történt meg. Ráadásul a hurrikán hatalmas mennyiségű csapadékot is hozott.

HíresőMiltonesőhurrikán
2024. október 11. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Hurricane Milton 2024: Slams Into Florida


Végül abból a szempontból szerencséje volt Floridának, hogy Milton “csak” 3-as kategóriájú hurrikánként ért partot. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne rombolt volna, hiszen Tampa területére 465 mm csapadékot öntött egyetlen nap alatt. A szakemberek nem akartak hinni az adatoknak, mikor a jelentések alapján 150 mm csapadék érkezett egyetlen óra alatt. Állításuk szerint ilyen 1000 évente egyszer történik. 

Milton, eső, áradás, florida
Milton hatalmas mennyiségű csapadékot is hozott. /Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto

Milton azonban nem elégedett meg a csapadékkal és a "sima" széllel. Rekordszámú tornádót is létrehozott, melyek tovább nehezítették az amúgy sem éppen rózsás helyzetet. A hurrikán és az általa létrehozott természeti jelenségek eddig összesen 14 igazolt halálos áldozatot követeltek. 

Florida News - October 10, 2024
Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto

De a történéseknek még nincs vége. A hatalmas mennyiségű csapadék ugyanis nem tűnik el nyomtalanul. A villámáradások után most a folyók áradásával is lehet számolni, mely további nehézségeket jelent. A mentési és kárelhárítási munkálatok azonban folynak, ebben pedig a hírek szerint többezer kivezényelt szakember vesz részt. 

Florida News - October 10, 2024
2024.10.10., A St. Petersburg-i Tropicana Field stadionjának megtépázott teteje. / Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto

forrás

Nyitókép: Northfoto