Október 18. Péntek, Lukács

Milton hurrikán lecsapott Floridára

A hurrikán hétfőn 4-es kategóriáig gyengült, de nem sokkal később újra megerősödve, 5-ös kategóriába tornázta fel magát. Szerencsére azonban Milton Florida partjaihoz közeledve sokat vesztett erejéből, így végül 3-as erőséggel szállt partra.

HíresőFloridaMiltonhurrikán
2024. október 10. 11:02
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida


Ez persze messze nem jelenti  azt, hogy kevésbé lenne veszélyes. A városokban is 160 km/h feletti erővel tomboló szél, illetve a helyenként 400 mm-t is meghaladó csapadékmennyiség kombinációja így is halálos – Milton kitett magáért. 

Milton, hurrikán, eső, víz, autó
Milton megérkezett Floridába. /Fotó: AFP / AFP PHOTO

A vihardagály 3 méter felett alakult, ehhez pedig még erős hullámzás is társult. A szél az elektromos hálózatot is erősen megtépázta, jelenleg is több mint 2 millió otthonban nincs áram, Milton pedig már landolása előtt is rombolt. 

FORT MYERS: Florida Residents Prepare For Hurricane Milton
Fotó: Getty Images via AFP / AFP PHOTO

125 ház omlott össze még a hurrikán érkezése előtt, és már vannak halálos áldozatok, amit a hatóságok meg is erősítettek, de pontos számokat egyelőre nem közöltek. Milton gyorsan veszít erejéből, már reggelre 2-es kategóriáig gyengült, ami inkább a szélerősséget befolyásolja, a szállított csapadék mennyiségét azonban nem. 

Hurricane Milton 2024
Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto

forrás

Nyitókép: AFP