Október 10. Csütörtök, Gedeon

Milton hurrikán brutális támadását várja Florida

Elképesztő léptékű menekülés folyik a mindig napos amerikai államból. Tömött sorokban igyekeznek elhagyni az érintett részeket az autók, mert Milton haragját lecsillapítani nem lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!


Nemcsak az a gond, hogy Milton 5-ös kategóriájú hurrikánná nőtt, hanem az is, hogy Helene nem sokkal előtte már pusztított a területen. Egy lakóépületet megbontani egy 5-ös kategóriájú hurrikánnak nem nagy feladat, de még mindig nehezebb, mint a már eleve lerombolt épületelemeket felkapni. 

Milton, hurrikán, kitelepítés, autók
A floridai Tampában a 75-ös autópályán torlódik a forgalom, Florida nyugati partvidékének Milton hurrikán miatti evakuálása következtében. /Fotó: Marty Bicek / Northfoto

Vagyis Helene rombolása után Milton a még el nem takarított törmeléket újra meg fogja emelni. Nem csoda hát, hogy Florida történetének egyik legnagyobb léptékű evakuációja van éppen folyamatban. Már most több mint 100 közüzemi teherautót sorakoztattak fel, hogy a lehető leggyorsabban orvosolják Milton pusztítását, és akkor még csak szó sem esett a mentőjárművekről, tűzoltókról, segítőkről, akik mind Milton ellen veszik fel a küzdelmet. 

USA News - October 8, 2024
Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto

Az államban rengeteg helyen nyitottak meg menedékhelyeket, ahol ugyan ágyat nem, de biztonságot tudnak adni az érkezőknek. A hurrikánok kapcsán kérdés, hogy a kisállatokkal mi lesz. Sokszor a menekülés közben a kedvencek otthon maradnak, őket állatmenhelyek igyekeznek begyűjteni, de csak a hurrikán pusztítása után. Szerencsére a legtöbb menedékhely állatbarát, persze csak a megfelelő intézkedések – póráz, szájkosár, oltási igazolás – mellett. 

Hurricane Milton 2024: Florida Prepares
Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto
USA News - October 8, 2024
Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto
A Milton hurrikán a Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Crew Dragon Endeavour űrkapszula ablakán keresztül. Fotó: Matthew Dominick/Nasa / Northfoto

Nyitókép: Northfoto