Október 22. Kedd, Előd

Mikroműanyagok milliói a mikróból

Azzal már jó ideje tisztában vagyunk, hogy a mikroműanyagok károsak. Sajnos azt is tudjuk, hogy technikailag kikerülhetetlen a velük való találkozás, hiszen mikroműanyagok vannak az óceánok mélyén, a Himalája csúcsain, de még az emberi méhlepényben is. A mikrohullámú sütő pedig különösen veszélyes forrás lehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Young,Man,Warms,Heat-resistant,Glass,Tupperware,In,Microwave,Oven,In


Nem magával a készülékkel van a gond, hanem azzal, ahogy a műanyag edényeket használjuk. A mikroszkópikus műanyagdarabok ugyanis ezekről válnak le, legyen szó ételhordóról, PET palackról, kulacsról, vagy bármilyen más műanyagról. Kutatások azonban azt is igazolták, hogy sajnos azzal még nagyobb bajt okozunk, ha műanyagban melegítjük az ételt a mikróban. A műanyag tárolóból még szobahőmérsékleten és hűtés során is leválnak a mikroműanyagok, de a mikrózás hatványozottan rosszat tesz a folyamatnak. 

mikroműanyagok,mikrohullámú,sütő,melegítés
Mikroműanyagok bevitelét segítjük elő a lusta melegítéssel. / Fotó: Dean Clarke / Shutterstock

A készülékben eltöltött pár perc alatt egy négyzetméternyi műanyagról 4 milliárdnál is több mikroműanyag részecske, illetve több mint 2 milliárd nanorészecske válik le. Egy ételhordó nyilván nincs egy négyzetméternyi terület, de a leváló szemcsék száma így is irtózatosan magas. A megoldás a mikroműanyagok ellen a műanyagok használatának kiiktatása, de még ekkor is velünk maradnak, hiszen az eddig használt műanyagokból is folyamatosan válnak le a részecskék, melyek egészségkárosító hatását szintén igazolták már. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock