Szeptember 16. Hétfő, Edit

Mikroműanyag – hasznot is hajthat

A világ több olyan problémával is szembekerült, melyek létét, boldogulását veszélyeztetik – ezek közt pedig a mikroműanyag jelentette kihívás igen előkelő helyen szerepel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
3d,Illustration,Rendering,Of,Carbon,Nanotubes,Cnts,,Cylindrical,Large,Molecules


A műanyag lebomlása sajnos sokszor akár 1000 évig is húzódhat, sőt, még ennél is tovább. Fizikai aprózódása azonban megtörténik, így pedig mikroműanyag keletkezik, melyet minél tovább vizsgálnak, annál több egészségkárosító hatását fedezik fel. 

mikroműanyagból grafén, szerkezet
A mikroműanyag hasznot is tud hajtani. /Fotó: Ricardo Javier / Shutterstock

Nemrégiben a mikroműanyagok semlegesítésében a vízkő is hatékonynak bizonyult, pontosabban segítségével kiszűrhető a vízből. A James Cook Egyetem tudósai azonban egy lépéssel tovább mentek, és a Atmospheric Pressure Microwave Plasm nevű új eljárással képesek újrahasznosítani a mikroműanyagokat

Az eljárás segítségével grafént, egy egyetlen atomnyi vastagsággal rendelkező, speciális grafitréteget képesek létrehozni. A grafén pedig nagyon keresett anyag, hiszen egészségkárosító hatása nincs, 200-szor erősebb az acélnál, a tömege az alumínium tömegének ötöde, mindemellett pedig keményebb, mint a gyémánt. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock