Október 10. Csütörtök, Gedeon

Helene pusztítása bibliai

Helene nem a legerősebb vihar, melyet feljegyeztek, fejlődése a 4-es kategóriáig juttatta. Pusztítása azonban bibliai léptékű Florida és Georgia államokban, ahol a halálos áldozatok száma már meghaladta a 100-at.

HíresőHelenehurrikánhalál
2024. október 01. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Florida News - September 28, 2024


A hurrikán a landolását követően gyorsan vesztett az erejéből, de ez messze nem azt jelentette, hogy az általa szállított csapadék ne okozott volna kimagaslóan nagy károkat. Helene Atlantában egy 140 éves csapadékrekordot is megdöntött, itt két nap alatt 280 mm csapadék hullott. 

Helene, hajók, kikötő
Helene nem fogta vissza magát.../Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto

Floridát és Georgiát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, amin nem is lehet csodálkozni. Eddig 105 halálos áldozatot erősítettek meg a hatóságok, a számuk azonban folyamatosan emelkedik, ráadásul közel 1000 ember holléte egyelőre ismeretlen. 

Hurricane Helene 2024: Florida Storm Surge
Fotó: Dave Decker / Northfoto

Helene több tűzesetet is okozott – melyek többségében elektromos tüzek voltak –, hajókat roppantott össze, viharhullámai pedig több tonna hordalékot raktak le a szárazföldön, amitől az utak járhatatlanná váltak. Az esőzések villámáradásokat, földcsuszamlásokat okoztak, több települést is elzártak a külvilágtól. A magántulajdonban esett anyagi károkat 15–26 milliárd dollárra becsülik, Helene azonban mindenre kiterjedően körülbelül 110 milliárd dolláros kárt okozhatott a két államnak. 

Florida News - September 28, 2024
Fotó: ZUMAPRESS.com / Northfoto

forrás

Nyitókép: Northfoto