Október 9. Szerda, Dömös, Gerjén, Günter, Ibrány, Rusztem

Helene megérkezett Floridába

Az USA partvidéke számára a viharok nem ismeretlenek, de szerencsére az igazán pusztító erejű hurrikánok azért viszonylag ritkábbak. Most azonban megérkezett Helene, mely bizony felforgatja a mindennapokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Hurricane Helene Hits Gulf Coast Of Florida


Florida kitettsége a szezonban kifejezetten magas, sok vihar érkezik, de erejük meglehetősen széles skálán mozog. Egy hurrikán sohasem kellemes, de egy olyan 4-es kategóriájú szörnyeteg, mint Helene, már nagyon komoly fenyegetést jelent. 

helene, vihar, hurrikán, florida
Helene pusztító erővel csapott le./ Fotó: Getty Images via AFP / AFP PHOTO

A hurrikán szeptember 26-án landolt Florida Big Bend régiójában. Az érintett részek többségén kötelező kitelepítési parancs van érvényben, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen Helene érkezése akár 6 méteres vihardagállyal is járhat. A szakemberek szerint ráadásul a vihardagály sok helyen túlélhetetlen méreteket fog ölteni, vagyis a kitelepítéseket jelenleg nagyon szigorúan veszik. 

Floridians Prepare As Tropical Storm Helene Heads Toward State's Gulf Coast
Fotó: Getty Images via AFP / AFP PHOTO

Az érkező csapadékmennyiség sem lesz kevés, 100–200 mm-t jósolnak a szakemberek, de a 300 mm eső sem kizárható. Ekkora mennyiségnél pedig a villámáradások és a földcsuszamlások is borítékolhatóak. Helene valószínűleg nem a világtörténelem legerősebb vihara, de pusztítás tekintetében Florida történetének egyik legveszélyesebb szörnyetege, hiszen landolásakor 225 km/h-s széllökéseket produkálva harapott bele a szárazföldbe...

Hurricane Helene Hits Gulf Coast Of Florida
Fotó: Getty Images via AFP / AFP PHOTO

forrás

Nyitókép: AFP