Október 22. Kedd, Előd

Apokaliptikus jelenetek Brazíliában

A Föld tüdeje sem úszhatja meg a klímakatasztrófát és az ember által okozott pusztítást. A szélsőséges szárazság nyomán egyre nagyobb területeket perzsel fel a tűz, ami végül apokaliptikus jelenetet, fekete esőt eredményezett.

HíresőesőtűzAmazonasfüstBrazília
2024. szeptember 27. 14:02
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!


A tűz több millió hektárt emésztett el az Amazonas esőerdejeiből. A szélsőségessé váló szárazság ide is bekúszott, és apokaliptikus jeleneteket idéz elő. Mintha bibliai csapással szembesülnének a helyiek, Brazíliában ugyanis fekete eső hullott. Bár a sötét eső, mely valamilyen anyaggal szennyezett, nálunk sem ismeretlen, de míg a szaharai por okozta saras eső termékeny és kifejezetten jót tesz, ugyanez a fekete eső esetében már nem feltétlenül van így...

apokaliptikus, fekete, eső
Apokaliptikus jelenetek és csapások Brazília Amazonas régiójában. /Fotó: taffpixture / Shutterstock

Ennek oka a füst, pontosabban az azzal a légkörbe jutó szennyező anyagok, mint például a korom. A szennyeződéseken kicsapódó pára olyan esőcseppeket hoz létre, melyek sötét színűek, ráadásul nem tesznek jót sem az embereknek, sem a természetnek. Pontosabban egyes tudósok szerint addig a pontig nincs probléma, míg az esőcseppek csak olyan füst termékei, mely a növényzet égéséből fakad. Ha azonban a tűz lakott területet, esetleg ipari létesítményeket is érintett, akkor a mérgező anyagok jelenlétére már sokkal nagyobb az esély.

Más tudósok azonban óva intenek attól, hogy félvállról vegyék a jelenséget. A fekete eső a korom miatt alapvetően tartalmaz mérgező részeket, melyek nagyobb koncentrációban az emberi egészségre ugyanúgy hatással lehetnek, mint az állatállományra, illetve a mezőgazdaságra. De az ijesztő képeknek itt még nincs vége. Bolívia folyóinak egy része zöld színt öltött, ugyancsak a szennyezések révén, melyet a fekete eső mos a folyókba. Ez pedig mind az ivóvízkészleteket, mind a helyi ökoszisztémákat súlyosan veszélyezteti – ebben egyetértenek a szakemberek. 

forrás

Nyitókép: AFP