Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Egyre fokozódik a probléma az Amazonason

Világidőjárás
2023. október 23. 14:00
null

Hogy az Amazonas folyón problémák vannak, az sajnos már nem újdonság. A klímakatasztrófa nagyon erősen érinti a területet, főleg a brazil részeket, ahol az aszály elképesztő méreteket ölt, mely bizony a folyóra is rányomja bélyegét.

Az, hogy a mellékfolyók némelyike szinte teljesen kiszáradt, vagy hogy 30°C feletti víz hőmérsékleteket produkál az ökoszisztémák szempontjából tragikus, de mostanra a vízszint csökkenése további gondokat eredményez.

A Rio Negro és az Amazonas találkozásánál fekszik Manaus kikötője, ahol a napokban olyan alacsony volt a vízállás, amire már 121 éve nem volt példa. Ez pedig már messze nem csak a halak és más vízi lények szempontjából problémás.

Az Amazonas nagy hajóforgalmat bonyolít, a kisebb települések élelem és vízellátását is így oldják meg. Most azonban nagyon sok hajó megfeneklett a mederben, vagyis ez az ellátórendszer is megszakadt. Az árukat igyekeznek kenukkal vagy traktorokkal szállítani, ami messze van a hatékony megoldástól. Ráadásul a helyi közösségek ivóvíz-minősége is veszélybe került az alacsony vízállás miatt, egyre több beteg gyereket jelentenek, mely esetek sajnos az ivóvízhez köthetők.

képek és lead kép: shutterstock

ökoszisztémaAmazonasvízszint