Szeptember 23. Hétfő, Tekla

Mikroműanyag az agyban is

Nem ússzuk meg, az agyunk is tele van mikroműanyaggal. Igazából nem ez a meglepő, hanem a mértéke, hiszen az agyban sajnos jóval több mikroműanyag képes megtapadni, mint a test más részein.

Híresőműanyagagyveszély
2024. augusztus 26. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Collecting,Water,Samples,Contaminated,With,Microplastics,,Plastic,Pollution


Egyelőre nem vagyunk pontosan tisztában azzal, hogy a mikroműanyag milyen egészségügyi kockázatokat is rejt magában. Már kutatják ezt a kérdéskört, és sajnos kicsit sem bíztatóak az eredmények, a mikroműanyagokkal kapcsolatban azonban mégsem létezik környezetvédelmi vagy egészségügyi szabályozás.

mikroműanyag, műanyag, tó
Mikroműanyag lesz minden elhajított palackból, és minket mérgez... /Fotó: Maksim Safaniuk / Shutterstock

Pedig kellene, nagyon. Az Új-Mexikói Egyetem tudósait érdekelte, vajon az agy is "fertőzött-e" mikroműanyagokkal, a válasz pedig természetesen igen. A meglepő az, hogy a minták tömegének 0,5%-át a mikorműanyag tette ki – ez pedig elkeserítően hatalmas szám. Az adatok rámutattak, hogy 10–20-szor több káros mikroszemcse képes megtapadni az agyszöveteken, mint a test más pontjain.

A mikroműanyagokat kikerülni nem egyszerű feladat. Vannak ugyan lehetőségek, de központilag így nem kezelhető a probléma. Ennek egyetlen igazán hatékony módját ismerjük, ez pedig a műanyagok használatának beszüntetése. Erre azonban egyelőre nem mutatkozik valami nagy esély...

forrás

Nyitókép: Shutterstock