Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

Lehűlnek az óceánok

Egyszerre, ráadásul igen gyorsan kezdenek hűlni az óceánok, pontosabban a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán. Ez ugyan alapvetően jó hír, de a tudósok egyelőre nem tudják az okát, hatásai azonban garantáltak.

Híresővízóceánlehűlés
2024. augusztus 30. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Ocean,Blue,Underwater,With,Sunrays


Az óceánok hőfoka egyre emelkedik, ami kifejezetten rossz hír, hiszen idén igen közel kerültünk ahhoz is, hogy egyes óceáni szállítórendszerek összeomoljanak. Ennek megfelelően, ha lehűlnek, az nekünk csak jó. 

lehűlnek, óceán víz
Lehűlnek - ráadásul gyorsan - az óceánok. /Fotó: Your Hand Please / Shutterstock

Ezzel együtt a hirtelen és erőteljesen jelentkező Atlanti “Ninas” és a csendes-óceáni La Nina jelenségek fejtörést okoznak a tudósoknak, hiszen nem értik, vajon mi indította el ezeket a jelenségeket. A lehűlés gyors és erőteljes, ami viszont az időjárásra is hatással lesz. 

A La Nina alapvetően nedvesebb, hidegebb időjárást eredményez, de ez azért most árnyalódik, hiszen két óceán folyamatairól van szó, és bár az Atlanti-óceán befolyása az időjárásra sokkal kisebb, jelen van. Idehaza a jelenség a téli időszakra nyomhatja rá bélyegét, de előrejelzésekbe bocsátkozni még nagyon korai lenne. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock