Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

Beporzás, érintés nélkül

Azzal már rég tisztában vagyunk, mekkora a jelentősége a beporzásnak, illetve a beporzó rovaroknak. Azonban több olyan rovar is akad, ami egy kis fejtörést okoz, hiszen úgy táplálkozik, hogy közben nem ér hozzá a virághoz – ilyenek például a szenderek.

Híresőviráglepkepollen
2024. augusztus 10. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Hummingbird,Hawk-moth,-,Macroglossum,Stellatarum,-,Sucks,Nectar,With,Its


De ha nem ér hozzá a virághoz, akkor vajon megvalósul egyáltalán a beporzás? A Bristoli Egyetem kutatói most bizonyították, hogy érintés nélkül is lehetséges a beporzás a lepkék esetében is. 

beporzás, növény, szender
A beporzás akkor is megvalósul, ha a rovar nem száll le a növényre. /Fotó: Christian Musat / Shutterstock

A kolibri vagy a méh esetében már tudtuk, hogy repülés közben a levegővel való súrlódás statikus elektromosságot fejleszt, azaz a kis lények töltötté válnak. Most azonban egy kísérlet keretein belül a lepkék esetében is sikerült tetten érni ezt a jelenséget. 

Hummingbird,Hawk,Moth,(macroglossum,Stellatarum),Sucking,Nectar,From,Flower,In
Fotó: Kuttelvaserova Stuchelova / Shutterstock

Ez azt jelenti, hogy a rovar, miközben a virág felett lebeg, magához vonzza, felszippantja a testével a pollent, így a beporzása kifejezetten hatékony, érintés nélkül is. Sőt, feltételezik, hogy a lepkék nagy szárnyai által keltett örvények még hatékonyabbá teszik a folyamatot, ráadásul a virágon hátrahagyott gyenge töltés abban is segíti a rovart, hogy ne látogasson már “kifosztott” virágot

forrás

Nyitókép: Shutterstock