Szeptember 16. Hétfő, Edit

Autópálya és napelem?

Állandó kihívás, hogy a napelemek helyet foglalnak, abból pedig nincsen sok, legalábbis arra biztosan nem, hogy csak napenergiát nyerjünk ki. De mi a helyzet akkor, ha a telepítés helye az autópálya?

Híresőnapelemenergiaautópálya
2024. augusztus 26. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Solar,Panels,Along,Road,Or,Highway


A napelemekkel kapcsolatos egyik fenntartás a helyigényük. Ezzel nem is nagyon lehet vitatkozni, hiszen ha globálisan akarjuk kiváltani a fosszilis energiahordozókat, akkor a tetőkre szerelt napelemek vajmi kevésnek bizonyulnak. Itt jön képbe az autópálya.

autópálya, napelem
Az autópálya igencsak jól kihasználható terület. /Fotó: Ungar-Biewer / Shutterstock

A Tszinghua Egyetem, a Kínai Földtudományi Akadémia, a Kínai Tudományos Akadémia, és a Columbia Egyetem tudósai összefogtak, hogy kiszámolják, megérné-e napelemekkel befedni az autópályákat. Az eredmény pedig meglepő. 

Nem is azért, hogy úgy általában megéri-e – mert természetesen igen –, hanem inkább a mértéke a döbbenetes. Ezzel ugyanis a bolygó 2023-as energiaigényének mintegy 2/3-a megtermelhető lenne, autópálya ugyanis van bőven. Nem utolsó sorban a befedés révén a közlekedésbiztonság is növekedne, legalábbis a tudósok szimulációi alapján. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock