Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Zöld város - egészségesebb lakók

Zöld városok utópisztikus képeit nézegetve már a kedvünk is jobb, és ez nem véletlen! A növényzet ugyanis hatalmas segítséget jelent abban, hogy megőrizzük egészségünket és hogy jobban érezhessük magunkat, kiváltképpen akkor, ha történetesen városban élünk.

Híresőnövényfaváros
2024. július 09. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Futuristic,Green,City


A növényzet szerepe az egészségügyi kiadások csökkentésében igen nagy, vagyis minden várost érdemes lenne zöld környezetbe helyezni. A növények ugyanis nem csupán árnyékot adnak, ráadásul párologtatásukkal megtörik a hősziget-hatást! 

zöld, város, park, fa, ember, pihen
Zöld város = élhető, egészséges város. /Fotó: Jujumin Chu / Shutterstock

Általuk az esővízkezelés lényegesen jobb lesz, miközben a biodiverzitás fokozása révén, valamint önmagukban is jelentősen hatnak a mentális egészségünkre. Emellett pedig kutatások igazolják, hogy érezhetően képesek javítani a levegőminőséget. Egy 50 éves fa nagyjából 405 kg szennyeződést szűr ki a levegőből minden egyes évben! 

Warsaw,,Poland.,18,May,2024.,Forest,Is,Modern,Office,Space
Fotó: Grand Warszawski / Shutterstock

Az sem lehet kifogás, hogy nincs hely a fák számára. A vertikális kertek, a tetőkertek, a falra futtatott növények, a zöldfalak, Miyawaki-erdők mind olyan lehetőségek, melyek segítségével zsebkendőnyi területeken is nagy növényfelületek valósíthatók meg! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock