Június 24. Hétfő, Iván

Eindhoven is vertikális erdőt kap - ráadásul a szociálisan rászorulók költözhetnek be

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fejlett nyugati civilizációkban szinte mindenhol gondot okoz, hogy a fiatalok saját lakáshoz jussanak. Az árak, a kitolt tanulási idő és sok más összetevő miatt sokszor szorulnak segítségre az életkezdéshez.

Eindhovenben úgy gondolták, a jó megoldás az lenne, ha a fiatalok lakásproblémáit egy szociális lakáskomplexummal oldanák meg. Persze nem csak számukra lenne itt hely, sok szociálisan rászoruló embernek jelenthet komoly segítséget az elképzelés.

Persze nem attól különleges Eindhoven elképzelése, mert toronyházat épít, hanem azért, ahogyan a kivitelezést elképzeli. A tervező ebben az esetbenStefanoBoeri, akinek a nevét a világ a milánói vertikális erdők révén ismerhette meg. És persze a szakember most sem hazudtolja meg önmagát.

kép: construction21.org

A lakások mindegyikéhez tartozik majd egy erkély, és minden erkélyen helyet kap egy fa és húsz bokor. Ez azt jelenti, hogy az épületen összesen 125 fa és 5200 cserje virít majd, csökkentve ezzel a város légszennyezettségét és javítva a látképet, hőhatást, életminőséget. A lakások 125 bérlőnek adhatnak helyet, havi 620 euróért (cirka 220 000 forintért, ami itt nem számít soknak a lakásbérlésben).

Tény, hogy mostanra a milánói épületekben lakók sok kritikát fogalmaztak meg a vertikális erdőkkel kapcsolatban. Egyrészt a rovarok jelenléte zavarja őket, de ezzel lehetett számolni már a beköltözés pillanatában, hiszen a növényzettel együtt jár az az ökoszisztéma is, mely életben tartja azt. A másik probléma a növényzet karbantartása. Az öntözést ugyan megoldották központilag, de a nyírást, gyomlálást, alakítást már nem, az a lakókra vár, akik közül sokan ennek nem örülnek, nem foglalkoznak vele, így a növényzet elburjánzik, zavaróvá válhat egyesek számára.

kép: vdberk.com

Mindezekkel együtt is tény, hogy a vertikális erdők kialakítása a jövő városaiban központi szerephez juthat, hiszen viszonylag olcsón képes a levegő, és az életminőség javítására, számos más pozitív hatásáról nem is szólva.

lead kép: smartcitiesworld.net