2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Vertikális rét a királylepkék megmentéséért

2019. július 16., 16:00
Vertikális rét a királylepkék megmentéséért

A vertikális erdőhöz már volt szerencsénk, mára az is teljesen világossá vált, hogy minden hozzá fűzött reményt képes volt beváltani, ráadásul könnyedén. Nem csak szép, hanem tisztítja a levegőt, szigetel, vagyis jelentősen csökkenti a fenntartási költségeket, hűti a nyári melegben a lakásokat, és az emberek is sokkal szívesebben költöznek ilyen épületekbe. Most azonban egy újabb fantasztikus ötlet ölthet testet, a vertikális rét. 

Pompás királylepke 

Ez a lepkefaj az utóbbi években erősen megfogyatkozott, köszönhetően az emberi tevékenységnek, az élőhelyei pusztulásának, és persze a klíma változásának is. Azonban tenni lehet érte, és kell is, ahogyan azt sokan gondolják, hiszen nem csak a biodiverzitás egy fontos részletét lehet ezzel megmenteni, hanem egy szemkápráztatóan gyönyörű élőlény is velünk maradhat még sokáig. 

kép: archinect.com

Ehhez azonban szüksége van arra, hogy petéit megfelelő helyre rakhassa le, valamint nem utolsó sorban arra, hogy megfelelő növények is a rendelkezésére álljanak, melyekből táplálkozni tud. Ehhez pedig hely kell, méghozzá sok, amiből az ember nem szívesen ad más fajoknak is. 

A kecske és a káposzta 

De ma már szerencsére tudjuk, milyen sikeres lehet egy vertikális erdő, hát nosza, miért ne alkotnánk egy vertikális rétet is? 

kép: terreform.org

A Terreform One tervezőcég is így gondolja, ennek megfelelően egy pillangóknak szentelt épület terveivel álltak elő, mely nemsokára testet is ölthet. A torony kettős homlokzatot kap, melynek külső részén olyan modulokat is kialakítanak, melyek a lepkék petéi számára ideálisak. De a tervezők minden fejlődési szakaszra gondoltak, így az épület összeállításánál ezeket is figyelembe vették. A növények, amik a vertikális rétet alkotják, szintén szakszerűen a lepkék igényeihez lettek kiválogatva, ez azonban mind csak adat, nem írja le azt, hogy milyen szép is lesz a torony New York közepén, amikor virágba borul. 

kép: archinect.com

Mindemellett természetesen, mivel növényekkel van borítva, a levegő minőségét is javítja majd, a ház szigetelésében is komoly szerepet játszik, vagyis a lakók költségei is jelentősen csökkennek, és a városi port is segít megkötni. 

lead kép: sciencemag.org

Ezek is érdekelhetnek