Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Orrszarvú - továbbra sincs megoldás

Orrszarvú vadászat manapság hivatalosan már nincsen. Orvvadászat azonban van, illetve 2015-óta egyre csökkenő tendenciát mutat, amit a szakemberek egészen mostanáig a megfelelően hatékony intézkedések bevezetésének tulajdonítottak. Sajnos tévedtek.

Híresőorvvadászathibaorrszarvú
2024. július 09. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
A,Close,Up,Of,The,Southern,White,Rhinoceros

 

Dél-Afrika, egészen pontosan a Kruger Nemzeti Park ad otthont egy különleges lény, az orrszarvú leghatalmasabb populációjának. Ez a kifejezés azonban talán megtévesztő, hiszen ez is pusztán maroknyi állatot jelent. 

orrszarvú, park, homok, növények
Orrszarvú védelem - hatékonyság vagy félreszámolás? /Fotó: Richard C Palmer / Shutterstock

Az orrszarvú keresett, egzotikus cikk, főleg a hagyományos kínai orvoslás használja az állat egyes részeit. Ezt pedig az orvvadászok használják ki, és a kihalófélben lévő állatokat leölik. Ellenük komoly intézkedéseket hozott a park, aminek következtében a vadászat áldozatainak száma szerencsére csökkent. 

It,Is,Close,Up,View,Of,The,Head,With,Horn
Fotó: Alexander Osenniy / Shutterstock

Nemrégiben azonban egy friss kutatás látott napvilágot, amiben bizonyították, hogy nem erről van szó. Bár rengeteg pénzt és munkát öltek a park munkatársai abba, hogy megelőzzék az orvvadászok pusztítását, nem voltak sikeresek. Pusztán arról van szó, hogy annyira megfogyatkozott az orrszarvúak száma a parkban, hogy lényegesen többet kell gyalogolni utánuk, nehezebb őket megtalálni és emiatt kevesebb tetem is marad hátra a törvényszegő vadászok után. Kevesebb orrszarvú, kevesebb levadászott egyed. Ez az elkeserítő igazság... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock