Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Az éhező emberek a veszélyeztetett állatokat vadásszák

Zöld zóna
2020. április 27. 12:00
null

A koronavírus járvány csapást mért az egész világunkra. Most azonban nem csak azt a világot értjük ez alatt, melyet mi, emberek hoztunk létre, vagyis a gazdaságot,a pénzügyi rendszert,vagy a civilizációt. A “munkánk” révén lassan minden lény a Földön, minden rendszer függővé vált tőlünk, egyik-másik fellendül azemberiséglassulásának hatására, mások azonban veszélyes helyzetbe kerülnek.

Vadvilág

Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy a veszélyeztetett fajok lesznek a legnagyobb vesztesei a világméretű járványnak, illetve pontosabban annak az intézkedéssorozatnak,melyek célja az emberiség megóvása, a halálozás minimálisra csökkentése. Ennek legfontosabb eszköze az, hogy arraösztönzik azembereket, maradjanak otthon, csakhogy ezzel azok az intézmények, melyek a turizmusból élnek, lassantönkremennek.

kép: PHOTABULOUS

Ez igaz a vadrezervátumokra is, hol bizony súlyos összegeket emészt fel az is, hogy a veszélyeztetett fajokra vigyázzanak. A vadőrök, kerítések, kampányok és a falusiakkal való egyezkedés nem olcsó mulatság, és sajnos nem bírják a terhelést a parkok, akiknek bevételei nagyjából a felére esnek vissza.

Szegénység és élelem

Afrika országait issújtjaa járvány, itt is kijárási korlátozások vannak, itt is sokan vesztik el a munkájukat. Csakhogy itt az embereknek nemigen vannaktartalékaik, és az éhség nagy úr. Ennek köszönhető, hogy egyre több helyről jelentik az orvvadászat erősödését. Kambodzsa területén a hónap elején háromóriás íbiszt mérgeztek meg húsukért. Ez a teljes élő állomány egy százaléka, mivel összesen 300 ilyen madár található a világon. De máshol is rossz a helyzet. Indiában tigrisek, Afrikábanaz orrszarvúak kerültek veszélybe.

kép: news.un.org

A környezetvédelmi és vadvédelmi szervezetek éppen ezért hivatalosan is kérik a törvényhozást, hogy a gazdaság újraindításakor vegyék figyelembe a környezet érdekeit is, és igyekezzenek annyira támogatni a világ törékeny vadállományát és környezeti értékeit, amennyire csak lehetséges. Ez nem lesz egyszerű, mivel a gazdaság visszaesése hatalmas, vagyis a pénzt nagyon sok terület igényli, melyeket pillanatnyi előnyük miattfontosabbnak ítélhetnek, mint a természeti kincsek védelmét.

lead kép: ompe.org

állatjárványgazdasághaláléhségéletétel