Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Örök vegyi anyagok lebontása buborékokkal

Örök vegyi anyagok, vagy PFAS-ek olyan vegyszerek, melyeket sajnos igen sok szegmensben használ az ipar, annak ellenére, hogy tisztában vagyunk vele, hogy akár 1000 év is szükséges a lebontásukhoz, emellett mérgezőek.

Híresővegyszerlebomlásidő
2024. július 04. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Male,Hands,In,Protective,Gloves,Hold,Test,Tube,In,Hands

 

Ettől még jelen vannak nagyon sok termékben, például ruhákban is, azokon keresztül pedig a környezetbe is kijutnak, szennyezve a talajt vagy a vizet. Eltávolításuk és megsemmisítésük lehetséges ugyan, de nagyon magas költségekkel jár, így többnyire megszűrik őket, majd az örök vegyi anyagokkal szennyezett szenet, melyet a szűrésre használtak, szeméttelepre viszik. 

Örök vegyi anyag, vegyszer, pipetta, csepp
Örök vegyi anyagok és lebontásuk. /Fotó: banjongseal324SS

Csakhogy így is tovább fertőz, azaz a megoldás csak a megsemmisítés. Ehhez dolgozott ki egy új eljárást az Oxyle. Eddig a megsemmisítéshez úgy bontották fel a vegyületek szénhidrogén vagy szén-fluor kötéseit, hogy elektromos áramot vagy UV fényt alkalmaztak – mindkettő energiaigényes, így pedig drága. 

Biotechnology,,Pipetting,Samples,Into,Test,Tubes,For,Analysis
Fotó: Cavan-Images

A cég megoldása a mechanikai energia használata, melyet áramoltatással vagy buborékokkal érnek el. Ezzel a módszerrel a szennyezett víz könnyen, gyorsan és olcsón tisztítható, miközben a vegyszerek nem veszélyes anyagokra, illetve egyszerű ásványi anyagokra bomlanak. Az igazán hatékony PFAS kezeléshez azonban a vegyületek gyártását kéne betiltani, vagy minimum jelentősen korlátozni... 

forrás

 Nyitókép: H_Ko - Shutterstock