Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Óriásvírusokkal a jég olvadása ellen 

Óriásvírusokkal lehetne védekezni az olvadás ellen, hiszen a Grönlandot takaró jégréteg olvadása kritikus helyzetet teremthet, vagyis az emberiségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ezt a folyamatot a lehető legjobban lelassítsa, megállítsa.

Híresőfényvírusjégolvadás
2024. július 20. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Virus,,Bacteria,,Fungi,Medical,3d,Background.,Coronavirus,Covid-19,Disease,Epidemic

 

Ennek egy új lehetősége körvonalazódik most a tudósok előtt, ez pedig egy vírus. Pontosabban vírusok, de ezek nem mindegyike lesz alkalmas arra a feladatra, amit a kutatók kigondoltak nekik. A harchoz ugyanis óriásvírusokkal kell felvonulni a hadszíntérre.

óriásvírusokkal védekezés
Óriásvírusokkal védekezni a jégolvadás ellen? /Fotó: CI Photos / shutterstock

A jég olvadásában komoly szerepet játszanak az úgynevezett jégalgák. Ezek jelenlétéről kevesen tudnak, pedig léteznek, sőt, intenzíven szaporodnak is Grönlandon. A probléma az, hogy ezek az algák sötétebb árnyalatot kölcsönöznek a jégfelszínnek. Amíg nincsenek jelen, a jég a beérkező napfény szinte egészét visszaveri, így elkerülhető az olvadás. Az algák jelenléte azonban sötétebbé teszi a felszínt, az pedig így sokkal több napfényt nyel el, ami sietteti az olvadást. 

Coronavirus,Outbreak,And,Coronaviruses,Influenza,Background,As,Dangerous,Flu,Strain
Fotó: Lightspring / shutterstock

A jégbe fagyva azonban a kutatók óriásvírusokat fedeztek fel. Az algák körül komplett miniatűr ökoszisztéma létezik, gombákkal, amőbákkal és például vírusokkal. Ezek közül pedig több is magát az algát támadja. Amennyiben a tudósoknak sikerül meghatározni, pontosan melyik víruscsoport felel az algák pusztításáért, így biológiai úton is képesek leszünk lassítani azok szaporodását így pedig magát a jégolvadást is. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock