Április 27. Szombat, Zita

Az algavirágzás veszélyes lehet és érinti a Balatont is!

Éghajlat
2023. július 20. 11:00
null

Sokszor olvashatunk a világ hírei közt az algavirágzásról, illetve az ezzel kapcsolatos tragédiákról. Nem minden algafaj okoz gondot a virágzással, de egyes kék alga fajok, úgynevezett cianobaktériumok, toxinokat termelnek a folyamat közben, ennek megfelelően akár komoly gondokat is képesek okozni.

A kérdéses mérgező fajok zömmel az óceánokban és a tengerekben fordulnak elő, de egyes képviselőik az édesvizekben is fellelhetőek, így a hazai természetes és mesterséges vizeinkben is megtalálhatóak. A Balatonban például egyre gyakoribb jelenség az algavirágzás, igaz, egyelőre lokális problémát jelent.

Szerencsére a Balatonban található cianobaktérium fajok toxintermelése visszafogott, ennek ellenére az érzékenyebbeknél okozhat problémát, ahogyan a tó élővilágára sem gyakorolnak kifejezetten jó hatást. A virágzások idejére így inkább keressünk olyan strandot, ahol a víz tisztább, illetve mindenképpen zuhanyozzunk le a fürdőzés után.

Hogy miért szaporodtak el a virágzások? Az ok egyértelműen a klímakatasztrófa, hiszen az egyre melegebb vizeink, illetve a világszerte egyre melegebb vizek ideális körülményeket jelentenek a cianobaktériumok elszaporodásához, mely sajnos egyre gyakrabban okoz ökológiai katasztrófákat. Bár a Balaton esetében ez még nem veszélyeztet minket, a problémára megoldást kell találni, de ez egyelőre még várat magára.

képek és lead kép: shutterstock

toxintermelésalgavirágzáscianobaktériumBalaton