Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Nem akarunk visszaváltani

Nem szeretjük, pedig elindult a PET-palackok visszaváltó rendszere, vagyis a “tapossa laposra” elv ma már nem érvényes, hiszen a palackokat sérülésmentes állapotban veszik csak vissza. De sajnos ez a magyarokat nem igazán érdekli.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Bangpra,Beach,,Chonburi,Thailand,June,25,2017:,Fishermen,Live,Along,The


Na nem a sérülésmentességgel van az igazán nagy gond – holott azért itt is vannak problémák –, hanem azzal, hogy a hazai háztartások felét egyáltalán nem érdekli a visszaválthatóság, az újrahasznosítás kérdése, vagy a körforgásos gazdaság lehetősége. 

nem visszaváltott műanyagok egy ember kezében
Nem igazán izgat minket a visszaváltás lehetősége... /Fotó: Elizaveta Galitckaia / shutterstock

Ez pedig gond, hiszen a hulladéktermelés jelentős hányadáért éppen a háztartások a felelősek, vásárlásaikkal pedig meghatározzák a trendet. Ha az embereket nem érdekli a körforgás megteremtése, akkor a cégeket sem fogja, vagyis csak az állami beavatkozások révén valósulhat meg a fejlődés. 

Cardiff,/,Gb,-,August,6,2017:,Rubbish,Strewn,Around
Fotó: Richard Bradford / shutterstock

Az a réteg, mely odafigyel erre a részletre, arra is hajlandó, hogy valamivel többet fizessen egy olyan termékért, melynek fejlesztése során megoldották, hogy az lényegesen kevesebb hulladék keletkezésével járjon. Ez hosszabb távon nagyon is kifizetődő, ráadásul a körforgásos gazdaság kialakítása szükségszerű, hiszen ez az egyetlen hatékony módja a hulladékelőállítás megakasztásának, illetve a klímakatasztrófa elleni fellépés hatékony eszköze is lehet! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock