Július 21. Vasárnap, Illés

Megszégyeníteni a szennyezőket?

A San Diegoban található Kaliforniai Egyetem egy érdekes felmérést tett közzé. Tulajdonképpen arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben támogatná a klímakatasztrófa elleni fellépés ösztönzését az, ha azokat az országokat, vezetőket, akik nem tesznek eleget a vállalásaiknak, megneveznék és ekképpen elkezdenék megszégyeníteni őket.

Híresőklímaországszennyezés
2024. július 07. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Comparison,Of,Drought,And,Flood,Metaphor,For,Climate,Change,And

 

Másokat megszégyeníteni nem szép dolog, de több helyen már bizonyítottan működött a drasztikus módszer, vagyis nem érdemes félvállról venni az elképzelést. Ráadásul a nevesített tétlenkedők az emberek tettvágyát is megerősítik.

megszégyeníteni, szennyező, olvadás, jegesmedve
Megszégyeníteni a szennyezőket nem is olyan rossz ötlet - vagy mégis? / fotó: Shutterstock

Az is igaz azonban, hogy nem minden kultúra reagál hasonlóan az ilyen lépésekre – erre a tanulmány is rámutat. Európában például egy ilyen lépés erős indikátor lehet a cselekvésre, azaz mindenképpen érdemes megfontolni. Az USA területén ezzel szemben csak mérsékelt eredményeket hozna.

 fotó: Shutterstock

Arra nem tér ki a tanulmány, hogy mi lesz akkor, ha a megnevezés és a megszégyenítés népharagot vált ki, mely akár tettlegességig is fajulhat. Tény, hogy ez a módszer egy igen kétélű fegyver, azonban az is igaz, hogy ha a vállalásokat az országok nem teljesítik, akkor a népharag a klímakatasztrófa okán előbb vagy utóbb mindenképpen eléri őket...

Nyitókép: Shutterstock