Június 19. Szerda, Gyárfás

Belefáradtunk a klímaaggodalomba, és ez nagyon nagy gond

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímakatasztrófa már ma is nagyjából 750 millió ember életét keseríti meg közvetlenül a vízhiány, a légszennyezés vagy éppen az egészséges élelmiszerekhez való hozzá nem jutás révén. Ez az adat elkeserítő, és éppen ezért nem meglepő, hogy már szinte minden médium, minden hírfelület foglalkozik a kérdéssel.

Csakhogy a dolog, mármint a híradások és a figyelmeztetések nem ma kezdődtek, hanem évtizedekkel ezelőtt. A tudósok egy csoportja már rég hangosan kiabál, a környezetvédelmi szaklapok és civil szervezetek ugyan ezt teszik. Mostanra olyan sokszor és olyan hangosan kiáltották a farkast – mely egyébként már akkor is, ahogyan most is jelen van és tépi a húsunkat -, hogy az emberek belefáradtak az állandó aggodalomba.

Ez sajnos érthető. Az egyén szintjén is van aggódni való bőven a hétköznapokban kinek – kinek a saját problémáin, így egy olyan plusz terhelés, mint a klímakatasztrófa és a nyomán esetleg bekövetkező apokalipszis kifárasztja a lelket, elveszítjük az érdeklődésünket, egyszerűen belenyugszunk az elkerülhetetlennek vélt szörnyűségekbe. Felmérések szerint ez a fajta fásultság ráadásul a legnagyobb szennyező országokban érhető tetten a leginkább. Mondhatnánk, hogy ez nem csoda, hiszen nem érzik úgy a hatásait, mint mások, de meglepő módon a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak éppen azokban a régiókban a legalacsonyabbak, melyeket legerősebben érint a jelenség.

Mindemellett az is igaz, hogy az emberek - mármint a felmérésben részt vett személyek - mintegy 20%-a szerint ez a probléma nem olyan sürgető, nem most kell megoldani vagy foglalkozni vele. Hogy kinek lesz igaza? Valóban megoldja a természet, vagy az ember ésszerű, pazarlásmentes és hulladékmentes élete teszi lehetővé a fennmaradását, az kérdéses. Ugyanakkor tény, hogy ha azoknak van igaza, akik szerint tenni kell, és teszünk is, akkor egy élhetőbb élet várhat ránk. Ha pedig azoknak van igaza, akik szerint a természet megoldja a gondot, és mi mégis tesszük, amit a klímaharcosok szerint kell, akkor egy élhetőbb élet vár ránk...

képek és lead kép: shutterstock