Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Globális fordulópont a permafroszt olvadása

Globális fordulópont - Egy közkedvelt elképzelés szerint, amikor a permafroszt felolvad, akkor turbó sebességre kapcsol a klímakatasztrófa. Ez azonban nem így van, legalábbis erre mutat rá egy nemrégiben megjelent tanulmány.

HíresőfagyFöldpermafroszt
2024. július 19. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
The,Frozen,Winter,Tundra,In,The,Arctic.,Moss,,Lichen,And


A permafroszt olvadása globális klímafordulópontot jelent. Ezt az elképzelést arra alapozzák a szakemberek, hogy ezen a területen rengeteg a szerves szén, amit a fagyott talaj tárol. Amikor a globális felmelegedés elér egy szintet, ez a rendszer hirtelen összeomlik, és a szén felszabadul. Ezzel az elképzeléssel azonban a tudományos közösségen belül sem értenek sokan egyet. 

globális felmelegedés a permafroszt olvadását is magával hozza
Globális fordulópontnak hitték a permafroszt olvadását. /Fotó: Photostravellers / Shutterstock

Úgy tűnik, nekik van igazuk, legalábbis erre enged következtetni az Alfred Wegener Intézet által vezetett nemzetközi csapat eredménye, melyet nemrégiben publikáltak. A tanulmány lényege, hogy cáfolja a globális összeomlás permafroszt olvadáshoz kapcsolt elképzelését. Persze az olvadás ettől még katasztrofális. 

Glacier,High,In,The,Mountains.,A,High,Layer,Of,Ice
Fotó: Trifonov Aleksey / Shutterstock

Nem arról van szó, hogy nem kell miatta aggódni, inkább arról, hogy nincsenek globális fordulópontok, inkább lokálisak. Vagyis egy-egy terület szempontjából igenis léteznek ezek a bizonyos fordulópontok, és ezek összessége adja a kritikus hatásokat, melyek már globálisan is éreztetik hatásukat. Ennek megfelelően nincsen egyetlen jó, sőt, nincsen egyetemesen jó megoldás a probléma kezelésére. Minden területen az adottságoknak megfelelően kell eljárni, szem előtt tartva a flórát és a faunát, hőmérsékletet és persze a lehetőségeket is. Így a sok kis lépés, a lokális megoldások hozzák el azt az irányt, ami mindannyiunknak megfelel majd. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock