Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

Gaemi olajkatasztrófát is okoz?

Gaemi, a szupertájfun nem éppen kedves és visszafogott. Tajvan és a Fülöp-szigetek érzi is a szorítását, most pedig úgy tűnik, a viharrendszernek köze lehet ahhoz az olajkatasztrófához is, mely a partokat fenyegeti.

Híresőviharolajhajó
2024. július 31. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Két tartályhajó borult fel és süllyedt el, ezekhez a balesetekhez pedig Gaemi is nagy mértékben hozzájárulhatott. Igaz, a vizsgálatok még folynak, szóval nem zárható ki az emberi mulasztás sem. 

Gaemi, olajfolt, víz
A Gaemi szupertájfun "keze" is benne lehet az olajkatasztrófa kialakulásában. /Fotó: AFP / AFP PHOTO

A két hajó egyenként is több mint 1 millió liter olajat szállított, egyikük Tajvan, a másik a Fülöp-szigetek közelében süllyedt el néhány nappal ezelőtt. A helyi hatóságok pedig versenyt futnak az idővel az olajfoltok megállítása érdekében. 

Fotó: AFP / AFP PHOTO

Sajnos már nem arról van szó, hogy lesz-e olajkatasztrófa, a kérdés sokkal inkább az, milyen méreteket ölt. A Fülöp-szigetek közelében szerencsétlenül járt tanker ugyanis 1,5 millió liter olajat szállított, ami ha a vízbe kerül, az ország történetének leghatalmasabb olajkatasztrófáját okozza majd. A hajó legénységének 1 tagja meghalt, 16 embert azonban sikerült kimenteni. 

Fotó: AFP / AFP PHOTO

forrás

Nyitókép: AFP PHOTO /  PHILIPPINE COAST GAURD (PCG)