Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Több dologra jó az emberi haj, mint hinnénk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A Mauritius közelébenbekövetkezetttankerkatasztrófa kapcsán már mi is írtunk arról, hogy az emberi haj milyen jó szolgálatot tehet, ha jól használjuk fel. Most egy startup egy kicsit tovább gondolta a dolgot.

Nem csak az olaj

ACapillumelnevezésűfrancia startup is meglátta a lehetőséget a hajban, és szorgosan gyűjtögeti is azt. Erre egy akciójukkal is felhívták a figyelmet, méghozzá azzal, hogy a Versailles-ikastélyalkalmazottainak ingyenes hajvágást biztosítottak. Ennek nem csak az az értelme, hogy egy kilogramm emberi haj mosása kapcsán 200 liter vizet lehet megspórolni - ahogyan azt a helyi szalon ajtaján is olvashatták az emberek.

kép: division, CSIRO / Wikimedia commons

A hajunkban ennél lényegesen több lehetőség rejlik. A benne található keratin ugyanis egy igen különleges anyag, melyet nagyon jól lehet alkalmazni a környezetvédelem terén is. A keratin miatt ugyanis a haj saját súlyának nyolcszorosát képes felszívni, ami tekintélyes mennyiség, és ráadásként egyáltalán nem szennyezi a természetet, hiszen tökéletesen természetes anyag.

Hulladék

Astaruparra is felhívja a figyelmet, hogy csak Franciaországban évente mintegy 4000 tonna hajat vágnak le a fodrászok, mely ugye hulladékként a szeméttelepre kerül. Nyilván - nagy szerencsénkre - nincs annyi olajkatasztrófa a világon, hogy ennyi hajra lenne szükség a megoldásukhoz, de ez nem jelenti azt, hogy a hajnak ne vehetnénk másképpen is hasznát.

kép: anton-paar.com

Az emberi hajat ugyanis megfelelően feldolgozva a mezőgazdaság is képeslennehasznosítani. A pisi-műtrágya utánahajunkbólelőállítottbioműanyagoknakvehetnék hasznát a gazdák, melyek ugyemegint csak képesek a tökéletes lebomlásra, az alapanyag pedig tulajdonképpen hulladék, mely hónapról-hónapra egyre csak újratermelődik.

Hogy a haj mekkora szerepet lesz képes betölteni a francia, esetleg a világgazdaságban, arról egyelőre nemszólnaka hírek, mindenesetre azt már láthattuk, hogy nem a levegőbe beszélnek a tulajdonságaival kapcsolatban, és az is igaz, hogy egy igen könnyen és olcsón beszerezhető alapanyagról van szó.Vagyis ha egyszer az üzlet beindul, valószínűleg gyorsan elterjed majd a világban.

lead kép: STEF. PAPACHRISTOU - GETTY IMAGES